Kemik veremi ..

Akarca, 
Fransızca: Fistule.
Eklem veremi,
Kemik veremi,
Kemik dokusunun yangısı.
Sürekli işleyen çıban, yara.

Daima akan çıban, sıraca, fistül.
Fistül. 
Mikropların kan yoluyla kemik dokusuna yerleşerek aşınmalar meydana getirir. Mikrobun meydana getirdiği toksinler ve kemiği besleyen kan damarlarının tıkanmasıyla aşınmalar oluşur. 
Hastalığa neden olan bu mikrop, kemik dokusuna toksinler vasıtasıyla hücum ederek o kesime kan gelişini engeller. Bunun sonucunda kemik dokusu beslenemez. Direnci azalır. Kemiğin örselenen kesiminde çürüme ve ölme başlar. Kemiklerin bu kısmında meydana gelen hasar, nekroz (ölme) cerrahi yolla alınmalıdır.  Geriye kalan kısımlarda hücre çoğalması yoluyla doku yenilenir. Yangılı kesimin alınması geciktirilmemelidir. Aksi durumda hastalıklı kesimdeki irin çevredeki yumuşak dokulara girer ve dışa doğru gelişir. Bu irin çevredeki bir eklemin boşluğuna dökülürse eklem arası irin birikimi (piyartr) olur. İrin oluşması bu hastalıkta en çok karşılaşılan durumdur. Omurga veremine Pott hastalığı denir.

Kemik vereminin en fazla görüldüğü kemikler şunlardır;
Uyluk kemiği, aşık kemiği, kaval kemiği, topuk kemiği, dirsek kemiği, bilekle dirsek arasındaki önkol kemiği, bacaktaki kaval kemiği, el ve ayağın parmak kemikleri, dizkapağı kemiği, omurlar, köprücük kemiği, çene kemiğidir. Mikroplu, mantarlı, asalaklı ve zehirli kemik iltihabı (osteit) vardır.

Akarca kelimesi ile ifade edilen diğer anlamlar şunlardır;
Halk dilinde; Atların histoplazmozisi. Akıntılı ve öldürücü bir hayvan hastalığı.
Deri veremi, cüzam. 
Köstebek denilen bir hastalık. 
Ülserli lenfangitis.
Belsoğukluğu. 
Sıraca.

Bir çeşit kuş.
Küçük akarsu. 
Kaplıca. 
Irmak, dere, çay, küçük akarsu. 
Çeşme, pınar, kaynak, su oluğu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ