Uçak kanatlarının yapımında kullanılan bezi sertleştiren bir tür cila...

Emayit,
Kayganlaştırıcı yerine kullanılan kaynatılmış patates kabuğu ve paça suyuna tutkal, kola karıştırılarak hazırlanan pelte. 
Herhangi koyu bir sıvı veya hamurumsu preparat.
Uçak kanatlarının yapımında kullanılan bez cila.
Sıvı veya hamurumsu preparatı sürmek
Karışımın içine başka şey karıştırmak.
Eski uçakların kanatlarının bezle kaplanmasında kullanılan ve bezi sertleştiren bir tür cila.

Çirişlemek, verniklemek, doping yapmak, uyuşturucu vermek, uyarıcı vermek; çözüm bulmak, üstesinden gelmek; önceden kestirmek, tahmin etmek. 

İstiklal harbi esnasında Türk uçaklarında sürtünmeden doğan yıpranmanın giderilmesi için emayit adlı pelte kullanılmıştır. Bu maddenin imalatı o yıllarda fabrikada veya sanayi sektöründe yoktu. Çünkü emayit denilen bu maddenin özü selülozik ham malzeme olup tedariki çok zordu. Ancak o yıllarda ilkel yöntemlerle yapılabilmekteydi.  Bu karışım patates kabukları ile koyun, keçi, sığır ayakları-paça suyu-jelatin bir kazanda kaynatılır. Karışım içine beyaz kola veya yumurta akı yapıştırıcı olaral katılır ve kaynatılır. Elde edilen bu preparat uçakların gövde ve kanatlarını kaplayan bez üzerine sürülerek sertleştirilir. İşte istiklal harbi bu yokluk ve imkansızlıklarla kazanılmıştır. En iyi emayit Konya ilinde yapılırmış. Minnet ve şükran duygularımızla anmak gerekir her zaman savaşanları. Unutmamak gerekir Mustafa Kemal Atatürk' ü. Ruhları şad olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ