Yunan mitolojisinde, Zeus' la seviştiğinden ötürü Hera' nın kıskançlığına uğrayarak canavarlaşan kız ...

Lamia,
Türkçede Parlayan, parıldayan, parlak anlamındadır.

Lamia (La `mēə, lamiai).
Yunan mitolojisinde çocukları korkutmak için kullanılan, keder-çılgın kadın anlamına gelen yaratık. Dişi bir hayalet olarak kayıtlara geçmiştir. Bu konuda iki rivayet vardır. Bu rivayetlerden en baskını Libyan kraliçesi olarak bilinendir. İkinci rivayet ise bir tür yaratık olarak Lamia açıklar. Yunan mitolojisinde genç erkeklerin kanını emen dişi vampirler için bu kelime kullanılmıştır.

Zeus'un sevgilisi kıskanç Hera, tarafından kendi çocukları öldürülmüştür. Sonra Lamia üzerinden mutlu anneler için kıskançlık, çaldı ve başkalarının çocukları öldürdü.
Antik Yunanlılar Lamia'nın küçük çocukları çalıp kanlarını içen bir vampir olduğu inancına sahiptiler. Yılana benzer bir yaratık olan Lamia'nın kafası ve göğüsleri ise bir kadına benzerdi. Mağarada yaşayan bu yaratık çocukları boğarak öldürdüğü rivayeti de vardır. 

Efsaneye göre, bir zamanlar Zeus'la aşk yaşayan bir Libyan kraliçesi olan Lamia, Zeus'un sevgilisi Hera tarafından çok kıskanıldı. Zeus'un kıskanç karısı Hera tarafından bir canavara dönüştürüldü. 

Hera, Zeus'dan olma tüm çocukları Skylla, Akheilos, Sibylla Herophile ve Sibylla' yı öldürdü. Hera, Lamianın gözlerini kapanmaz duruma getirerek lanetledi. Lamia ölü çocuklarının görüntüsünü sürekli gördü. 

Zeus Lamia'nın bu durumunu gördü. Ona acıdı. Onu eski haline getirdi. Lamia gözlerini kapatabildi. Çocuklarını kaybettikten sonra, Öfke ve hayal kırıklığı içinde olan Lamia'nın bu kötü kaderi ona öc alma fikri verdi. Tüm annelerin çocuklarını çok kıskandı ve çocukları kaçırıp onların kanlarını içerek intikam almaya başladı. 

Bazı kitaplarda Lamia kendini güzel bir kadına çevirerek, erkekleri baştan çıkarıp onları öldürürdü.

Bu gün bile Dünyanın bazı bölgelerinde, hala anneler bir bebeğin esrarengiz ölümü karşısında çocuğun Lamia tarafından boğularak öldürülmüş olduğu şeklinde rivayetlere devam etmektedirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ