Kalaylı tencere ...

Çalkara,
Kuşgana,
Kalaylı tencere. 
Küçük tencere. 
Kalaylı tencere.
Anadolu'da kullanılan içi bakır, kalaylı olarak kullanılan bir tür tencereye kuşgana denir.

Bakır elementinin kap kaçak olarak kullanılmasının artmasıyla bakırdan kaynaklanan zehirlenmelere neden olmuştur.  Mutfaklarda kullanılan kalaylanmış bakır kaplardan bakır tuzlarının yemeğe geçmesi ile zehir etkisi artmaktadır. 

Vücuda en az 10 gram bakır sülfat alındığı zaman tehlike oluşmaktadır. Yani bakırdan dolayı zehirlenme olmasına en büyük neden bakır kaplar içinde sirkeli ve yağlı yiyeceklerin pişirilmesidir. Yağlı ve sirkeli yiyecekler bakırın oksitlenmesine neden olmaktadır. Bu oksitlenme zehirlenmenin ana nedenidir. Kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, nabız artışı, dışkının kanlı ve siyah renkte olması, kalp ritminde artış gibi belirtiler gösterir. 

Tedavi için öncelikle teşekküllü bir hastahaneye gidilmesi gereklidir. Bakır zehirlenmesi yaşayan hastanın midesi hemen yıkanır. Sonra potasyum ferro siyanür adında bir madde verilerek zehirlenmeye neden olan bakır tuzunun kan tarafından emilmesini önlemektedir. Ayrıca hastaya tuzlu müshil verilir. Bugün artık eskisi gibi bakır kaplar yemek için pek kullanılmamaktadır. Sadece süs ve dekor amaçlı kullanılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ