Domuz ...

Hınzır, 
Arapça: hınzır.
Bocuk,
Domuz, 
(Susacrofa domestica).
İngilizce: pork, pig
Fransızca: porc,  cochon, 
Almanca: Schwein, 
Lehçe:  swinia.

Çift parmaklılardan, eti, yağı, derisi veya kılı için beslenen, evcil hayvan.
Çift tırnaklılardan et ve yağı için beslenen evcil bir memeli hayvandır. 
Geviş getirmeyen bir çift toynaklı evcil ve yabani cinsi olan memeli bir hayvandır. 

Çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının domuzgiller (Suidae) familyasından bir memeli türüdür. Köpek dişleri çok büyümemiştir. Yaban domuzundan evcilleştirilmiş olup her memlekette yetiştirilmektedir. Beş cinse ayrılan yirmiden fazla çeşidi bulunan eski dünya ve yeni dünya domuz türleri vardır.  Ülkemizde ve Avrupada evcil domuzun atası sayılan yaban domuzu bulunur. Altı aylığa kadar körpe yaban domuzuna fesek denir.

Kırmızı ile kahverengi, siyah ile gri renk tonlarındaki, domuzların çevik vücudu fırça gibi sert, kısa ve seyrek kıllarla kaplanmıştır.  Ağırlıkları 6-350 kg. arasında değişir. Uzun ve ince kuyrukları olan domuzların boyları 50–190 cm.dir. Uzun kafalarında küçük gözleri, ince ve sivri kulakları ve yuvarlak, düz burunları vardır. Çok hızlı koşabilen domuzların erkeklerinde köpek dişleri dışarı doğru uzamıştır. Geyik domuzunun dişleri burunlarını delerek dışarıya doğru çıkan dişlere sahiptir. 

Domuzlar Afrikada, Güneydoğu Asyada, Endonezya ve Filipinlerde bataklık, ıslak ormanlarda sürü halinde yaşarlar. Domuzlar çiftleşerek 3-5 ay gebe kalırlar ve sekiz yavruya kadar doğurabilirler. 
İslamiyette domuz eti ve domuzden elde edilen ürünleri yemek haramdır.

Domuz kelimesinin diğer anlamları;
Hain, 
Aksi, 
Ters, 
İnatçı, 
Hınzır kimse.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ