Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli beyaz etli balığı ...

Şabut,
Şabut balığı,
Lat. Barbus grypus,
Bıyıklı Balık.
Fıratın Şahı.
Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli balığıdır.
Ortalama 30 cm. uzunluğunda büyük pullarla örtülü, iki çift bıyığı vardır.

Kuyruk yüzgeci derin çatallı, eti beyaz, 25-50 cm. uzunluğunda sırtı kahverengi, karnı kirli sarı, vücut yanlardan yassılaşmış bir tatlı su balığıdır. Balığın rengi yanlarda esmer, kahverengi olup, anal ve kuyruk yüzgeçleri koyu, diğer yüzgeçleri açık renklidir. Nisan ve Mayıs aylarında ürer. Şabut balığı ot sazanına benzer ama bir alakası yoktur. Dicle ve Fırat nehirlerinin kenarında avlanılır. Bu balık iri ve eti çok lezzetlidir. Hasankeyf' e gittiğinizde; kalırsa, mutlaka Dicle kıyısında bu balığın tadına mutlaka bakın. Salata ile müthiş gidiyor.

Şabut balığı (Barbus grypus) ve Barbus esocinus (Bıyıklı Balık): Sazangiller (Cyprinidae) familyasından balıklardır. Güneydoğu Anadoluda, kar suyu toplayan Dicle ve Fırat gibi büyük nehirlerde yaşar. 

Çok eski zamanlardan beri var olan şaput balığı Zeugma mozaiklerinide süslemiştir. Şaput balığı eklem bacaklı ve kabuklu hayvanlarla, küçük balıklarla, bitki ve kökleri ile beslenir. Uzatma ağları ve olta ile yakalanır. Urfa yöresinde bu balığa Fıratın Şahı denmektedir. 

Barbus esocinus (Bıyıklı Balık); Kemikli balıklardan, sazangiller (Cyprinidae) familyasından, boyu 80 cm' den fazla olabilen, eti nispeten lezzetli, ekonomik önemi olan bir tür balık.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ