Avustralyalı bir eczacı tarafından bulunan ve içerisinde Omega 7 bulunan bir fındık veya ceviz çeşidi ...

Macadamia,
Makademya,
Makademya Fındığı,
Makademya Cevizi.
Macadamia nut,
Bush Nut, 
Bauple Nut.
Queensland Nut,
Maroochi Nut,
Queen of nuts,

Avustralyalı eczacı John Macadamia'nın bulduğu bir fındık, ceviz çeşidi olup bildiğimiz fındıktan iki kat daha büyüktür. Yumuşak ve yağlı bir kuruyemiştir. John Macadamia ve botanist Ferdinand von Mueller ile birlikte tanımlamış ve adını koymuşlar.

Avustralya, Hawaii, Yeni Zelanda, Brezilya, Kosta Rika, Güney Afrika, İsrail, Kenya, Bolivya gibi ülkelerde daha çok ziraatı yapılan Macadamia ağacı her zaman yeşil (yaprak dökmeyen), yüzyıllık ağaçlardan olup cinsine göre 2-12 m arası boylanabilir. Yaprakları eliptik, mızrak şeklinde dikensi kenarlıdır. Çiçekleri salkım şeklinde beyaz, pembe veya mor renkte olabilir. Ceviz veya fındık denilen meyveleri iki çekirdekli, sert odunsu ve top şeklindedir. 

Olgunlaşan Macadamia fındığı (cevizi) yere düşer. Ürün ağaçtan yere düştükten sonra haftada bir yerden toplanır. Ağacın dalları sallanarak ürünün yere düşmesi sağlanır. Ürün yerde fazla bekletilirse kalitesi düşer. Olgunlaşmamış Macadamia cevizleri toplanmamalıdır. Toplanan cevizin yeşil kabuğu hemen temizlenerek atılmalıdır. Süs ağacı olarak da yetiştirilir. Üretimi aşılama ile olmaktadır.

Macadamia yağı yaklaşık dörtte bir oranında biyolojik etkiye sahip olan palmitoleic asit - Omega 7 içerdiğinden ve yüksek antioksidan özelliği bakımından cilt bakımı ve kozmetik sektöründe kullanılır. İnsanlarda yaşlanmaya karşı Omega 7 Kolestrolü düşürdüğü biliniyor. Yağ olarak cilt nemlendirici özelliği vardır. Makademya alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Cildin ihtiyacı olan deri yağı için önemli olan palmitoleic asit içermesi nedeniyle yaşlanmaya karşı krem olarak kullanılır. Macadamia yağında fosfor, protein, karbonhidrat, diet lifi ve kalsiyum, potasyum, sodyum, selenyum, demir bulunmaktadır.

Polonya' da seremonilerde evlilik öncesi geleneksel dansların başlangıcında Macadamia tohumlarının kerametine inanılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ