Kürek mahkumu ...

Forsa,
(İtalyanca, forza).
Kürekçi, Kürek mahkumu,
Pranga mahkumu,
Eskiden, Gemilerde kürek çeken tutsak veya hükümlü kimse.
Eskiden, gemilerde kürek çekmekle yükümlü tutsak ya da yargılı kişi.
Ayağına pranga vurulmuş. 
Payzen, 
Deniz esiri, Esir.
Suçlu.
Hizmetçi, uşak.

Buharlı gemilerin icadından evvel yelkenli gemilerde kürek çekmeğe mahkum harp esirleri. Donanmalardasuçlu ve esirlerden oluşan savaş gemilerinde görev yapan askeri sınıf. Bunlar, kaçmamaları için birer ayakları güvertelere çakılı bulunurlardı. Eskiden bu tür gemilerden olan kadırgada toplam 200-250 forsa bulunur.

Ayaklarından bağlı olmaları münasebetiyle bunlara payzen adı da verilirdi. Payzen tabiri, cürüm ve cinayet erbabından küreğe mahkum olanlar için kullanılırdı. Harp esirlerinin genç ve çocuk olanları, saraylara ve kışlalarına verilirdi. Yirmi yaşından büyük olanları küreğe vurulmak üzere tersaneye gönderilirdi. Harp esirlerine gemilerde  kürek çektirmek adeti 15. ve 16. yüzyıllarda çok revaç bulmuş. 

Venedik, Ceneviz, Barselona, Cezayir, Malta ve Osmanlı kaptanları, harp esirlerine, hatta mensub oldukları milletlere karşı vuku bulan muharebelerde bile zorla kürek çektirerek, bu güçle savaşı kazanmak için çalışırlardı.   

Önceleri küreklerini gemicilerin, çektiği kadırga  tipi gemilere batılılar tarafından, Galere dendiği bilinmektedir. Bu terim sonradan kürek mahkumu anlamında kullanılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ