Karabiber ...

Fülfül,
Darifülfül, 
(Dar-i fülfül).
Karabiber.
İngilizce: pepper plant, black pepper
Fransızca: poivrier noir,
Bir baharat çeşididir.
Karabibergillerin örnek bitkisi olan, zeytinsi, meyvelerin taneleri yuvarlak, yaprakları kalp biçiminde, tırmanıcı bir bitki (Piper nigrum). Karabibergiller familyasından, tırmanıcı, tohumları olgunlaşmadan önce toplanıp ezilerek kara biber, olgunlaştıktan sonra toplanıp soyularak beyaz biber elde edilir

Güney Doğu Asya' da yayılış gösteren uzun, tırmanıcı bitkilerden ikiçenekliler sınıfının, karabibergiller familyasındandır. 

Vatanı Doğu Hindistan olan, yürek biçiminde yapraklarını dökmeyen damarlı bitkilerdir. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır. Bitkinin baharat olarak kullanılan kuru ve siyah tanesi ve bu tanelerin kurutulup öğütülmesiyle yapılan toz. Mideyi ısıtan, hazmı kolaylaştıran ve iştah açan bir bahattır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür ve idrar söktürür. Gaz birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. Enerji verir. Cinsel istekleri kamçılar. Sinirleri kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, az kullanmalıdırlar. 

Sevimli ve ufak tefek esmer güzellerine de karabiber denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ