Fas'ta yetişen ve meyvesinden değerli bir yağ elde edilen dikenli bir ağaçcık ...

Argan,
Argan Ağacı (Latince: Argonia Spinosa).
Argan yağı,
Fas'ta yetişen ve meyvesinden değerli bir yağ elde edilen dikenli bir ağaçcık.

Sadece Fas’ın güneybatı bölgesinde yetişen bu ağacın boyu 10 metre kadardır. Çevresi de 15 metreyi bulmaktadır. 150 - 200 yıllık ömürleri vardır. Yaprakları zeytini andırmaktadır. Bu yüzden Türkçe adı Fas zeytin ağacı olarak da bilinmektedir. Çiçekleri sarı ve yeşil renkte olup küçüktür.  

Argan ağacının meyveleri yeşildir. Zeytine benzerler fakat daha genişçe ve yuvarlaktırlar. İçinde sert kabuklu 3 çekirdek vardır. Bu yağın üretimi tamamen elle yapılmaktadır. Kabuklar kırıldıktan sonra taştan el değirmenlerinde dövülür. Yağ çıkarma işlemi için ne çözücü ne ısı kullanılır. Bu yağ ilk sıkılan soğuk yağlardır, buda yüksek besin kalitesi anlamına gelir. Argan yağı elde edilen meyvesi ise ceviz, badem gibi sert kabukludur. Bu meyvenin içerisinden de yumuşak meyve çıkmaktadır. Mayıs ayında meyveler olgunlaşır. Haziran ve Temmuz aylarında ağaçtan düşmeye başlarlar. Ağaç oldukça büyük ( parmak uzunluğunda) dikenlere sahiptir. Bu yüzden meyvelerinin toplanması oldukça zordur. Ayrıca ağacın yetiştiği topraklar yarı kurak olduğu için bitki suyu bulmak için köküyle toprağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. Böylece o bölgede erozyonu de önlemektedir. Argan ağacının nesli tükenmekte olduğu için 1998 yılında Fas Argan bölgesi Unesco Biyosfer Rezervleri Programı’na dahil edilmiştir. Böylece Argan ağaçları koruma altına alınmıştır.


Yöre halkı tarafından ağacının altından toplanan yemişler tek tek taşla kırılıp içinde bulunan yumuşak çekirdeği çıkartılıyor. Ardından çekirdekler kavruluyor (kozmetikte kullanılan yağ için kavurma işlemi yapılmaz) ve el değirmeninde kadınlar döndürmek suretiyle öğütüyorlar. Öğütülen çekirdek içlerinden kahverengi bir hamur elde edilir. Bu hamura sürekli su katılarak yoğrulur. Yoğurma işlemi devam ettikçe argan yağı hamurun üzerine çıkmaya başlar. Bu işlemlerin hepsi Fas’lı kadınlar tarafından yapılmaktadır.

Ayrıca;

100 kg olgunlaşmış meyve kuruduğunda 60 kg olur. 60kg kuru meyveden 30 kg çekirdek çıkartılır. 30 kg çekirdeğin 3 kg bölümü bademdir. Bu da geleneksel yöntemle üretilmiş 1,8 litre Argan Yağı elde edilmektedir. 

Bunlara ek olarak Argan yağı yüksek oranda E vitamini ( zeytinyağının 3 katı içermektedir), cilt altı yağı ve Steroller gibi çeşitli bileşikler içermektedir. Bu organik argan yağı %47,1 oleik asit (Omega 9), %33,8 linoleik asit (Omega 6) içermektedir. Bu yağ asitlerine ek olarak çok yüksek oranda Tokoferol (E vitamini), Squalene (cilt altı yağı), Steroller ve Polifenoller gibi çeşitli bileşikler içermektedir.

Ayrıca yüksek oranda Antioksidan özelliği de taşımaktadır. Bu yağ yöre halkı tarafından hem yemeklik yağ olarak hem de güzellik için kullanılmaktadır. Yağın ısıtılmadan yenmesi gerektiği için daha çok salatalarda yada kahvaltıda ekmekle tüketmektedirler. Argan yağı kırmızımsı bir renge sahiptir. Kıvamı ise saf zeytin yağından daha koyu bir haldedir. Tadının odunsu olduğu söylenmektedir.


Argan Yağının Faydaları;
  • Kırışıklıkları azaltarak cildinizin sıklaşmasını sağlar.
  • Sivilce tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Cildinizin yumuşamasına yardımcı olur.
  • Güneş(UHV zararlı ışınları), sigara, stres, çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırarak hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildinizi canlandırır.
  • Ciltteki tahriş ve iltihaplanmayı azaltabilir.
  • Göz altı kırışıklıklarında etkilidir.
  • Hamilelik çatlaklarının önenmesinde faydalıdır.
  • Hem kuru hem de yağlı ciltler için kullanıma uygundur.
  • Yıpranmış ve donuklaşmış saçlarda parlaklık sağlar.
  • Saç kırıklarının oluşmasını önler.
  • Saçları besler.
  • Afrodizyak olarak kullanılmaktadır.
  • Parfüm yapımında kullanıldığı bilinir.
  • İlaç sektöründe faydalanılır.
  • Derisinde sorun yaşayan kişilerde derinin çabuk iyileşmesine yardımcı olur. 
  • Kırılgan tırnak yapısını güçlendirir.
Argan Yağının Anti Aging Etkisi :
Argan Yağı, Argan Ağacının meyvelerinden özenle ve büyük bir sabırla işlenerek elde edilen, az üretildiği için kıymetli olan bir yağdır. Argan Yağı’nın en önemli özelliği yaşlanmayı önleyici (anti-aging) özelliğinin olmasıdır. Argan yağı cildin genç kalmasını sağlıyor ve kırışıklıkların da estetik ameliyata gerek kalmaksızın en aza indirgenmesine yardımcı oluyor. Bu mucize yağın bir diğer özelliği de cildi rekor denilebilecek bir zamanda nemlendirmesi ve cilt hücrelerini yenilemesi.

Argan yağı yaşlanmayı geciktirici (Anti-Aging) etkisi ile cildi yumuşatır, nemlendirir ve cildi kurumaya karşı korur. Gündüz ve gece kullanıldığında kuru ve nemli cilt arasında denge kurar. Geceleri tüm cilt tipleri için harika bir etki oluşturur. Uyku boyunca cildin yenilenmesini sağlar ve cildin yaşlanmasına karşı savaşır. Nemlendirici etkisi çok güçlüdür, cildi  gelebilecek güneş, kötü hava, soğuk, çatlak ve gerginliklerin oluşumuna karşı korur, yaşlanmanın önüne geçer.




















Kaynak; www.sifalibitkiler.us


 

Google+ Followers

Popüler Yayınlar

Follow by Email