Bir tür Makedon tatlısı ...

Kaymakçina,
Kaymakçina Tatlısı,
(Rumeli Tatlısı).
Kaymacına, Kaymakcına, Kaymaçına,
Şazıman,
Tez pişti,
Kaymakçina Rumeli mutfağının en sevilen sütlü tatlılarından birisidir. 

Bir başka Rumeli sütlü tatlısı olan, Tez Pişti ile benzerlikler gösterir. Hayvancılık ve mandıracılık faaliyetleri ile yoğun ilgilenen Rumeliler özellikle hayvanlarının yavruladığı zamanlarda komşularına hediye ve bu bereketi müjdelemek için kaymakçina yapar dağıtırlardı. 

Özellikle Hıdrellez zamanlarında Hıdrellez pidesinin orta yeri açılıp bu tatlı konulur sofraya sunulurdu. Balkanların birçok yerinde rasladığımız kaymakçina tatlısını Trakya'da özellikle Pomak ve Selanik göçmenleri yaşatmaktadır. Trakya'da Kırklareli'nin Istrancalar bölgesinde yer alan Balkan köylerinde bu tatlı gelenekten gelen aktarımlarla yöre mutfağında diri tutulmaya çalışılmaktadır. Şivesel özellikler sebebiyle "Kaymaçına-Kaymaçina" olarak da isimlendirilen bu sütlü tatlı içeriğindeki yumurta sayısı sebebiyle kokusu yönünden ağır bulunsa da, işinin ehli ellerde iyi özleştirilmiş ve yavaş ateşte fırınlanmasıyla bu durumu tersine çevirebilmektedir. 

Malzemeler;
1 Litre süt,
7 Çiğ ve oval yumurta,  
2 Su bardağı şeker,
1 Paket Vanilya,
1 Kaşık un, 

Hazırlanışı;
Yumurtaları derince bir kaba kırarak karıştırmaya başlayalım. İçine unu, şekeri, vanilyayı ilave edelim. Sütü yavaş yavaş ilave ederek köpük köpük oluncaya  kadar güzelce karıştıralım. İyice özleşene değin karıştırdığınız tatlımızın üzerinde oluşan fazla köpükler bir kaşıkla alınır.

Kaymakçinayı pişireceğimiz orta boy tepsinin dibine toz şeker döküp şekeri yakalım. Sonrada üzerine hazırladığımız karışımı dökelim. 185 derecelik fırında yarım saat pişirelim. Üzeri içeriğindeki yumurtalar sebebiyle kızarıncaya-hafif kahverengiye dönünceye kadar fırınlamaya devam edelim. Daha sonra 150 dereceye düşüreceğimiz fırında bir saat daha pişirelim. Koyulaşıp kıvamlanınca pişmiştir. Eser dinlendirilip, buz dolabında soğutulur. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ