Van, Erçiş ilçesinde bir kaplıca...

Hasanabdal,
Hasanabdal Kaplıcası,
Deliçay Hasanabdal  Kaplıcası.
Erciş ilçesinin yaklaşık 30 km uzağında bulunan Hasan Abdal Kaplıcası da sağlık turizmine ilgi duyanlar ve kaplıcalarda şifa arayanlar için ideal. 

Van ili Erciş ilçesi Deliçay’ da bulunan bu kaplıcanın suyunun sıcaklığı 68 °C' dir. Kaplıca suyu saniyede 2 litre debidedir. Hasanabdal Kaplıcası, Zilan Çayı Vadisi’nde Hasanabdal ve Doğancı köyleri arasındadır. Hasanabdal Köyü’nün 3 km. kuzeydoğusunda ve Doğancı Köyü’nün 1 km doğusundadır. Erciş-Hasanabdal Kaplıcası arasında 23 km. lik bir mesafe bulunmaktadır. 

Hasanabdal Kaplıcasının kaynak suları tıbbi bakımdan tuzlu, bikarbonatlı kalevi sular sınıfına girerler. Kaynaklardan kronik iltihaplı romatizmal hastalıklardan ve cilt hastalıklarından şifa bulmak amacıyla faydalanılmaktadır.

Hasanabdal Kaplıcası’nın da yer aldığı Zilan Çayı Vadisi’ndeki jeotermal alanın rezervuar sıcaklığının 108°C -138°C arasında olduğu tahmin edilmektedir. Jeotermal akışkanın 120°C rezervuar sıcaklığına göre debisi 2300 lt/s dir. Bu da oldukça büyük bir potansiyeli teşkil etmektedir. Günümüzde yöredeki jeotermal su kaynaklarından sadece kaplıca turizmi alanında ve oldukça düşük oranlarda faydalanılmaktadır. 

Van ilindeki diğer Madensuları ve Kaplıcalar şunlardır: 
Erciş Hasanabdal Zilan Kaplıcası, 
Başkale Hagi Madensuyu, 
Başkale Kanlıbudak Madensuyu, 
Başkale Kiloğlan Kaplıcası, 
Başkale Zereni Kaplıcası, 
Erciş Akbaş Köyü Madensuyu, 
Gürpınar Yoldüştü Köyü Madensuyu, 
Muradiye Aşağı Şerefhane Madensuyu, 
Muradiye Deftriş Kaplıcası, 
Muradiye Dergezin Kaplıcası 
Özalp Bolbölük Madensuyu.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ