Kredi kartı işleme makineleri için kullanılan kısaltma ...

POS, 
Point of Sale.
POS Makinesi,
Kredi veya banka kartı üzerindeki manyetik bant veya benzeri teknolojik araçlarda yer alan kart ve kimlik belgelerine göre mal ve hizmet alımında, ödeme belgesi hazırlanmasında kullanılan elektronik cihaza POS makinesi denir.

POS, Point of Sale (Satış Noktası) kısaltmasıdır. Kredi kartlarıyla, bu POS makineleri üzerinden işlem yapılır. POS cihazları bir telefon hattına bağlıdır. Telefon hattı üzerinden kredi kartı bilgileri, kredi kartları bilgi merkezine ulaşır. Kredi kartının limitlerine bakılır ve otomatik onay ya da onaysızlık verilerek alışveriş işlemleri tamamlanır. Kart sahteciliğini ve dolandırıcılığını önlemek için POS makinesi tarafından üretilen belgede müşteri bilgileri ve kart numarasının açıkça yer alması engellenir. Chip & PIN uygulaması ile kredi kartı kopyalama ve kayıp, çalıntı riskini azaltılmaktadır. 


ATM, 
Bankamatik,
Automated Teller Machine (İngilizce).
Müşterilerin bir şube temsilcisi veya vezne yardımı olmadan temel işlemlerini yapmak için kullanılan elektronik bankacılık çıkışı. 
Otomatik vezne makineleri veya ATM'lerin başlıca iki türü vardır. Basit tipte olanlar olarak müşteriye sadece nakit çekme ve hesap bakiyesi hakkında bir rapor almak için izin verir. Karmaşık olan makineler ise, mevduat kabul, kredi kartı ödemeleri ve rapor gibi hesap  işlemlerini kolaylaştıran tiptekilerdir. Karmaşık tipteki makinaların gelişmiş özelliklerine erişmek için, genellikle makinenin ait olduğu bankanın bir müşterisi olmak gerekir.  

ATM'ler müşterilerin kendi hesaplarına kolay erişim sağlar.  Bir banka ya da kredi kartı ile herkes tarafından ATM'lere erişmek mümkündür. Bankanız tarafından işletilen bir makineyi kullanmak ücretsizdir. Ancak rakip bir banka tarafından sahip olunan bir birim aracılığıyla fonlarına erişim için genellikle küçük bir ücret alınmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ