Bir yeri bayındır duruma getirmek için yapılan işlerin tümü ...

Nafia, 
Arapça: nafia.
Arapça, faydalı anlamındaki nafi kelimesinden türetilmiştir.
Bir yeri bayındır duruma getirmek için yapılan işlerin bütünü, bayındırlık işleri. Bayındırlık, bir yeri güzelleştirmek için yapılan çalışmaların tümü. 
Bayındırlık İşleri, İnşaat işleri.
Faydalı işler. 
Menfaatli olanlar.

Nafia işlerinin öncüsü DSİ;
Su işlerinin örgütlü bir şekilde ve sürekli olarak ele alınması 1914 yılında Nafıa Nezareti’nin yeniden yapılanması ile oluşturulan Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi' nin (Bayındırlık İşleri Genel Müdürlüğü) kurulmasıyla başlar.

Cumhuriyetin ilanıyla beraber Türkiye, özellikle 1930 yılında ülkenin su kaynaklarını geliştirme yolunda geniş çaplı girişimlerde bulunmuştur. 

1925 yılında “Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi”ne bağlı bir “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü” kurularak Bursa, Adana, Ankara, Edirne ve İzmir Su İşleri Müdürlükleri oluşturulmuşsa da gerek gözlem yetersizliği gerekse ödenek azlığı, işlerin beklenen ölçüde gelişmesine imkan vermemiştir. 1929 yılında ise ortaya çıkan şiddetli kuraklık ve kıtlık neticesinde o yıl, Sular Umum Müdürlüğü kurulmuştur. 

1939 yılında da Nafıa Vekaleti’ ne bağlı olarak Su İşleri Reisliği kurulmuştur. Bu tarihten sonra su işlerinin önemi çok daha iyi anlaşılmış, su kaynaklarının istikşafı, etütleri ve planlamaları ile su ölçümleri yapılmıştır. Su İşleri Teşkilatı 1953 yılında yeniden düzenlenerek, Bayındırlık Vekaleti’ne bağlı, katma bütçeli, tüzel kişiliğe sahip Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü kurulmuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ