Su geçirmez muşambadan yapılan yağmurluk. ..

Gamsele, 
(Rumca.)
İngilizce, Oilskin, oilskins,  
Pek ince muşamba. 
Bu muşambadan yapılmış elbiseler, Yağmurluk,
Anorak, Raincoat, Rainproof, Slicker, Trench coat, Waterproof.

Kauçuktan yapılmış, su geçirmeyen yağmurluk.
Su geçirmez muşambadan yapılan yağmurluk. 
Kauçuklu yağmurluk,
Yağmurdan korunmak için üste giyilen giysi, trençkot.
Kauçuktan yapılmış, su geçirmeyen yağmurluk.
Fransız Ginesi’nde, Cayenne’de François Fresnau tarafından yapıldı. Fresnau, 1747 yılında, Aprouage’de, kauçuk ağaçlarını gördü. Eski bir pardösünün dış yüzeyini, bu ağaçların salgısıyla tamamen sıvayarak su geçirmez hale getirdi.
1821 yılında Covent Garden’da G.Fox tarafından ilk yağmurluk pazarlandı. 

Aynı günlerde, Charles Macintosh adlı bir İskoçyalı, Glascow’ da kumaşları kauçuk nafta eriyiğine batırarak su geçirmez hale getirmeyi başardı. Bir süre sonra, Edinburgh Üniversitesi’nden genç bir kimya öğrencisi, James Syme, katrandan elde edilen bir maddenin yardımıyla kauçuğu daha iyi eritebilmeyi başardı.
Charles Macintosh, derhal bu yöntemin haklarını satın aldı ve 1823 yılında patentini tescil ettirdi. Hemen arkasından da su geçirmez kumaş üretimini başlatarak, dünya çapında bir isim oldu.

1830 yılında kauçuk eşya üreticisi Thomas Hancock ile karşılaştı ve ikisi bir arada seri olarak yağmurluk üretimine geçtiler. Macintosh-Hancock işbirliğiyle hazır yağmurluklar piyasaya sürüldü. Ancak bunlar zamanla koku yaptığı için başarılı olamadı. 1850 yılında Lancashire’den Joseph Mandelberg ilk kez kokusuz yağmurluk yapmayı başardı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ