Siirt' in bir ilçesi ...

Tillo,
(Aydınlar),
Eski adı Tillo olan Aydınlar İlçesi, 18 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuştur. Doğusunda Pervari, kuzeydoğusunda Şirvan, batısında Siirt ile çevrilidir.2000 yılı nüfus sayımına göre ilçenin 5540 dır. Tillo, Süryani’ce Yüksek Ruhlar anlamındadır. 

1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sonunda Osmanlı egemenliğine geçmiş. Tillo’da İsmail Fakirrullah Hz. ve İbrahim Hakkı Hz.'ne ait eserlerin sergilendiği müze vardır.

Siirt'in ilçeleri;
Aydınlar,
Baykan,
Eruh,
Kurtalan,
Pervari,
Şirvan.
Siirt(Merkez)
Tillo.

Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, iri taneli fıstığı, kendine has lezzeti olan Zivzik Narı, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, bağrında barındırdığı evliyaları ile görülmeye değer bir yerdir. Kaplıcalar, türbeler, cami, kale ve köprüler Siirt'in tarihi ve turistik değerleri arasındadır.

Siirt sözcüğü, İslam kaynaklarında; esart, sairt, siirt, siird gibi çeşitli biçimlerde kullanılmıştır. Süryaniler kente Se’erd (yöresel söyleniş biçimiyle sert) demişlerdir. XIX. yüzyılda sert, seerd, sört, sairt olarak kullanılmış, günümüzede Siirt biçimiyle benimsenmiştir.

Siirt’in Yöresel Yemekleri; 
Büryan (Perive), Kuyu Kebabı, Perde Pilav, Siirt Köftesi (Kitel), Sarımsaklı Köfte, İmçerket, Ayranlı Yarma, Bumbar (Cokat), Siirt’in Meşhur Tatlıları ise Varak Keek, Aside, Rayoşu Meketip ' tir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ