Durgun sularda ve havuzlarda yetişen geniş yapraklı bir su bitkisi ...

Nilüfer,
Nymphaea.
Nenuphar,
Water lily, Weisse Teichrose,
Beyaz Nilüfer (Nymphaea alba),
Sarı Nilüfer (Nuphar luteum),
Nymphaea, nilüfergiller (Nymphaeaceae) familyasına bağlı bir su bitkisi cinsidir. Nilüfergiller familyasından nymphaea ve nuphar cinsinden su bitkilerine Nilüfer çiçeği denir.

Su Zambağı,
Sugülü.
Su zambağı da denilen geniş yapraklı bir su bitkisidir. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa'da genelikle yavaş akan ırmak kenarları, göl, gölet ve bataklıklarda yetişir. Kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiş, yuvarlak tepsi şeklinde yaprak ve çiçekleri su üzerindedir.

Yaprakların alt kısmı kahverengimsi veya kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil renktedir. Yaprakların su altındaki sapı bazen 2-3 m. dir. Su üstünde bulunan çiçekleri taç yaprakları 2-3 sıra dizilmiş olup, oval, beyaz ve göbek kısmında sarı döllenme tozlukları vardır. Meyveleri şişe şeklinde ve içi tohum doludur.

Sulak alanlarda Nilüfer çiçeklerinin yaprakları 3 metreye kadar büyüyebildikleri biliniyor. Bu bitkilerin üremesi için polenlerinin bir böcek vasıtasıyla nakledilmesi gerekir. Bunun için bünyesindeki şekeri gece vakti yakarak ısı yaymaktadır. Bu ısı için çevredeki bok böceklerini çekmektedir. Böylece polenler bok böcekleri sayesinde üreme için dağılmaktadır. Böylelikle nilüfer çiçekleri üremesini devam ettirmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ