Antalya ve Fethiye körfezleri arasında yer alan yarımadanın adı ...

Teke,
Teke Yarımadası,
Türkiye'nin güney batısında Antalya ve Fethiye Körfezleri arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımada Teke yarımadasıdır. Teke yarımadasının kuzeyinde Göller Bölgesi vardır. Doğudaki Alakır Çayı ile batıdaki Eşen Çayı, yarımadadaki en önemli akarsulardır. Kemer, Elmalı, Kumluca, Finike, Kale, Kaş, Kalkan, Kınık gibi yerleşmeler turizm açısından da önemlidir.

Bu bölge eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. Antik Likya kentinin kalıntıları Faselis, Mira, Olimpos, Arikanda, Ksantos, Leton, Patara, Limira' dır.

İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu'ndan gelmiş ve M.Ö. 3000 yılından daha eskilere dayanan tarihiyle Teke Yöresi olarak bilinmektedir. Teke Yarımadasında,tahıl, şeker pancarı, meyve, özellikle turunçgiller ve sebze yetiştirilir. Güllük ve Olimpos-Beydağları Milli Parkları turizm faaliyetleri açısından çok önemlidir.

Yarımada, Akdeniz'e doğru küt bir çıkıntı oluşturur. Akdağ ve Elmalı dağları ile ortalama 1.150 m. yüksekliğindeki ovanın doğusuna düşen geniş ve yüksek dağ sırası Beydağlarıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ