1936 yılında paraşütle atlarken düşerek ölen ilk kadın hava şehidimiz...

Eribe,
Eribe Kartal Hürkuş,
İlk Şehit Eribe Hürkuş;
(D. 30.10.1918 İstanbul - Ö. 30.10.1936 Ankara)
Ünlü Türk havacılarından Vecihi Hürkuş' un kardeşinin kızı olan Eribe, 29 Ekim 1936 yılında Cumhuriyet Bayramı gösterileri esnasında prova atlayışı sırasında paraşütünün tam açılmaması nedeniyle ağır yaralandı. Kazadan birkaç gün sonra da Eribe Hürkuş iç kanama nedeniyle hayatını kaybetti.

30 Ekim 1918 tarihinde doğdu. Hürkuş’un, iki yaşındayken önce babası Binbaşı Bedrettin Bey, bir hafta sonra ise annesi Remziye Hanım şehit düştü. Küçük Eribe, Türk havacılığının en önemli isimlerinden dayısı Vecihi Hürkuş’ un yanında büyüdü.

Hürkuş, henüz Kadıköy Kız Ortaokulunda öğrenciyken 1932-1933 yıllarında dayısı Vecihi Bey’ in Kadıköy’ de bulunan Sivil Tayyare Mektebi’ nde öğrencidir. Pilotluğu öğrenir ve havacılığa olan tutkusu her geçen gün artar. Sivil Teyyare Mektebi’ nin kapanması ve Türkkuşu’ nun kurulması için Ankara’ ya davet edilen dayısı ile birlikte Ankara’ ya taşındı. Burada eğitimine Türkkuşu’ nda devam etti.

Eribe Hürkuş, ilk uçuşunu 800 metreden büyük bir başarıyla tamamladı. Eribe Hürkuş, 
Cumhuriyet Bayramı gösterileri için prova atlayışında paraşütü tam açılmadı. 
Eribe Hürkuş  30 Ekim 1936 tarihinde öldü.

Türkiye' nin ilk uçan kadın;
Göklerle tanışan, ilk Türk kadını; Belkıs Şevket Hanım
Kadın Haklarını Koruma Cemiyeti kurucu üyelerinden Belkis Şevket Hanım 30 Kasım 1913 tarihinde Fethi Bey' in kullandığı Döperdüsin tipi uçakla uçtu.

Türkiye' nin Uçak kazasında ölen ilk Kadın yolcusu:
Mefharet Hakkı Hanım,
Trakya' daki tatbikata gelen Junkers A20' ye yolcu olarak binen Mefharet Hakkı Hanım 27 Ekim 1927 günü Üsteğmen Asım komutasındaki uçağın iniş sırasında kırım geçirmesi sonucu beyin kanamasından hayatını kaybetti.

Türkiye' nin ilk askeri pilotu;
Sabiha Gökçen.
Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, 1935 yılında uçuşlara başladı. 1936 yılında Askeri pilot olarak mezun oldu. Dünyanın ve Türkiye' nin ilk kadın askeri pilotu oldu. Tek başına yaptığı uçakla Balkan turu büyük ilgi çekti. 1955 yılına kadar Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kurumu' nda (THK) pilot olarak görev yaptı.

İlk kadın paraşütçü:
Yıldız Uçman.
1935 yılında Rus R-5 uçağından yaptığı atlayış ile Türkiye' nin ilk kadın paraşütçüsü oldu.

Türkiye' nin ilk kadın uçuş doktoru:
Tabip Yarbay Türkan Demirel.
1964 yılında uçuş doktoru eğitimi alarak Hava Kuvvetleri' nde görev yaptı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ