Yahudi takvim yılının başlangıcında kutlanan bayram ...

Roş Aşana, 
(Rosh hashana),
Yahudilikte dinsel yılbaşı törenleri.
Yahudi takvim yılının başlangıcında kutlanan bayram.
Roş Aşana, Yahudi yılının başlangıcı.
Musevi takvimine göre yılbaşıdır ve dünyanın her yerindeki Museviler tarafından bayram olarak törenlerle kutlanır. Roş Aşana son derece ciddi bir kutlamadır.
Kefaret günü olan Yom Kippur’ a değin geçen 10 pişmanlık gününün başlangıç gününü temsil eder. Bu gün Tanrının geçen tüm yıl boyunca her bir Yahudi'nin, günlük hayatlarının her gününde neler yaptığını tarttığı günlerin başlangıcıdır.

Tişri ayının ilk günü (Yılbaşı) Roş Aşana olarak anılır. Roş Aşana bayramının başka isimleri aşağıda gösterilmiştir. Kelime anlamı olarak Yıl Başı anlamına gelen Roş Aşana, farklı isimlerle de anılır:
1. Roş Aşana
2. Şabaton
3. Zihron Terua
4. Yom Terua
5. Yom Ha-Din 

6. Yom Ha-Zikkaron.

İki gün süren bayram boyunca ailece yemek yeme ve ballı elma veya elma reçeli yeme adetleri vardır. Havra (sinagog)' da bayramın ikinci sabahı senenin iyi geçmesini dilemenin sembolü olarak koç boynuzundan yapılan Şofar isimli çalgı çalınır. Roş Aşana' nın kutlandığı gün boyunca Yahudilerin haftalık tatil günü olan Şabbat günü yani cumartesi günü olan yasaklar geçerlidir. Bayram günü ile birlikte Atseret Yeme Hateşuva denilen on günlük nedamet ve ibadet günleri başlar. 





Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ