Balık yumurtasıyla yapılan bir tür meze...

Tarama,
Balık yumurtası ile yapılan bir tür meze.
Sazan balığının havyarı.
Tarama, (İng. tarama),
Cyprinidae familyasından olan sazan balığının yumurtalıklarının temizlenmesi, koruyucu katkı maddeleri eklenmiş tuzla salamura edilmesidir. Yarım fıçılara bir kat tuz, bir kat yumurtalık yerleştirilerek bir hafta bekletilir. Tuzlu ve kanlı suların süzülmesi beklenir. 

Sonra ikinci kez fıçıya, yukarıda belirtildiği biçimde istiflenir. Sazan havyarı salamura edilir.

Tarama yani balık yumurtası tarifi;
Çoğu kişinin bilmediği mezeler arasındadır. Farklı bir lezzeti kapsayan bir çok et yemeklerinin yanında, balık yemeklerinin yanında güzel bir mezedir. 100 gram balık yumurtalarının varsa zarı çıkartılır ve çukur bir kaba konur. Tahta bir kaşık ile ara vermeden karıştırarak, yarım su bardağı zeytin yağı damla damla eklenip balık yumurtalarına yedirilir. Daha sonra 2 yemek kaşığı limon suyu da aynı şekilde eklenir ve bir yemek tabağına konup buz dolabında bir süre dinlendirildikten sonra servis edilir.

Tarama mayonez kıvamına gelip beyazlaştığı ve içindeki tanecikler belirginleştiği zaman olmuş demektir. Üzerine bir limonun suyunu yine aynı yönde karıştırarak ilave edin. Eğer taramayı çoğaltmak isterseniz, ıslatılıp suyu iyice sıkılmış ekmek içi katılabilir. Değişik bir tat için dövülmüş bir diþş sarımsakla yarım çay kaşığı karabiber veya ince rendelenmiş küçük bir soğanla bir çay kaşığı kırmızı biber de yukarıdaki gibi taramaya karıştırılabilir. Karışım homojen bir hale geldikten sonra tabağa alıp etrafını zeytinlerle süsleyin. Her halükarda lezzet damağınızda olacaktır. Rakısız gitmez. Sıcak balık yemeklerinin yanında soğuk servis yapın. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ