Tropikal enlemlerde yazın denizden karaya, kışın karadan denize doğru esen mevsimlik rüzğar sistemi...

Muson,
(Fr. mousson).
Güney Asya kıyılarıyla Hint Denizi'nde yaz ve kış mevsimlerinde birbirine ters yönlerden esen geniş alanlı rüzgâr. Muson, yaz ve kış aylarında farklı davranışlar göstermektedir. Yazın denizden karaya, kışın ise karadan denize doğru, düzenli olarak esen mevsimlik rüzgâr sistemidir. 
Bu rüzgârlar, Hindistan ve Çin'de etkili olur. 

Ayrıca bütün Güneydoğu Asya'da, Avustralya'nın kuzeyinde, Batı Afrika'da ve Orta Amerika' nın Büyük Okyanus kıyıları boyunca gözlenir. Musonlar genellikle, muson yağmurları denen yoğun yağışları da birlikte getirir. Karaların ve okyanusların farklı ısınmasından oluşur.

Yaz Musonları, üç aylık bir dönemde etkili olur. Soğuk olan Hint Okyanusundan anakaraya doğru esen nemli rüzgar, alçak basınç alanı oluşturarak bol miktarda yağış bırakır. Bu yağış nedeniyle pirinç tarımı yaygındır. Çünkü pirinç bataklık gibi derin su içinde ağaç gibi büyük ve pamuk gibi zarifce yetişir ve toplanır. 

Bazen yağmurlar gecikir ya da az yağarsa kuraklık başlar ve pirinç gibi bazı ürünler zarar görür. Bataklık gibi su ise çok yağışda görülür. Muson İklimi ise bol yağışa hakimdir. Dünyanın en fazla yağış alan yeri, Hindistan'nın Kuzey Doğusu' ndadır. Yıllık ortalama 12.000 mm yağış alan Asya'da Çerapunçi' dir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ