Müzikte mizahın babası olarak tanınan Fransız besteci ve piyanist ...

Eric Satie,
Alfred Eric Leslie Satie.
D. 17 Mayıs 1866 Honfleur - 
Ö. 1 Temmuz 1925 Paris.
Fransız besteci, piyanist.
Piyano eserleri, tiyatro ve bale müzikleri bestelemiştir. Müzikte mizahın babası olarak tanınır. 

Mizahçı kişiliği parçalarına verdiği adlarda (Armut biçiminde parça) ve müziğe koyduğu anlatım biçimlerinde (dişi ağrıyan bir bülbül gibi) görülür. Evet Fatmagül' ün suçu ne? dizisindeki müthiş müzikler bu adamın. Piyanistin  gnossienne ve gymnopedie eserlerini hemen dinleyin. Mutlaka hoşunuza gidecektir.

Normandiyalı bir baba ve İskoç bir annenin çocuğu olan Satie, Normandiya'da doğdu. Müziğe org çalarak başladı. Önce, ünlü orgcu Felix Alexandre Guilmant ile çalıştı, daha sonra Paris Konservatuarı'nda Albert Lavignac ile derslere devam etti. Başarısız bir öğrenci olan Satie, 8 yıl sonra 1886 yılında konservatuvardan ayrılmak zorunda kaldı ve orduya yazıldı. Bir sene sonra bronşite yakalandı ve bu sebeple ordudan ayrıldı. Erik olarak değiştirdi. İlk eseri Valse-Ballet'i 1885 yılında yayınladı.

1893 yılında Danses gothiques'i yazdı. Bu eseri bilinen tek aşkı olan ressam Suzanne Valadon ile ilişkisinin bitmesi üzerine yazdı. Valadon, bir portresini yaparak kendisine armağan etmişti ancak bu hediyeyi verdikten 6 ay sonra sonra onu terk etti. Acı çektiği bu dönemde ruhunu dinlendirmek için bu piyano eserini besteledi. 

1895 yılında, 18 saat boyunca aralıksız 840 defa çalınacak 8 ölçülük bir motiften oluşan Vexations'i besteledi. Aynı yıl, kendisine kalan az bir miktar miras ile görüntüsünü değiştirdi, bir rahip kılığı taşımaktan vazgeçti ve Kadifeli Centilmen görünümüne büründü.

1898 sonlarında ekonomik nedenlerle Paris'in bir kenar mahallesine taşındı, kendisine ilham veren büyük odalı bir evde Pieces froides (Soğuk odalar)'ı besteledi. Her gün, ölünceye kadar yaşadığı bu evden çıkarak Paris'in içine kadar 10 km yürüyerek gittiği, çeşitli kafelere uğrayıp içki içtiği ve bestelerini yaptığı, gece aynı şekilde döndüğü bilinmektedir.

1905 yılında halen amatör bir müzisyen olarak görülmekten ve akademik müzik dünyası ile çatışmaktan bıktığı için bir okula yazıldı ve Albert Roussel ile kontrpuan çalıştı. 1908 yılında diplomasını aldı.

Satie, Parade (Geçit Resmi) adlı bale müziği ile üne ulaştı. O sırada Paris'i kasıp kavuran Rus Balesi'nin programına alınan bu eseri Cocteau ve Picasso ile beraber yaratmıştı. Balenin sunuş metnini Apollinaire yazdı, koreografisini Massine, dekorlarını Picasso yaptı. Cocteau'nın önerisi ile eserin orkestrasyonunda daktilo, sis düdüğü ve bebek çıngırağı gibi araçlar kullanmıştı. Bu eser, büyük skandala yol açtı ve Satie'nin besteci olarak adını duyurmasını sağladı. Zürih'te Dadacılar onu hareketlerinin onursal üyesi yaptılar.

1924 yılında, Picabia'nın metnine dayanan Relache adlı ikinci bale eseri, Rene Clair tarafından Entr'acte adıyla filme alındı ve büyük olay yarattı.

Satie, 1 Temmuz 1925 tarihinde Paris'te bir hastanede siroz hastalığından hayatını kaybetti. 

Kaynak:wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ