Mobilyacılıkta dış yüzeylerin kaplanmasında kullanılan bir malzeme...

Laminat,
Mobilyacılıkta dış yüzeylerin kaplanmasında kullanılan bir malzemedir.
Laminat parke; Sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıya laminat adı verilir.
Doğal bir malzeme değildir. Üzerine baskı yapıldığından dolayı farklı desenlere sahiptir.

Arasında doğal ağaç yerine MDF ya da HDF kullanılmaktadır. Bu olayda maliyetini düşürmesi ve masif parke gibi vernik istememesinden dolayı çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Laminat parkenin avantajları kolay kolay çizilmez, sigara ateşi gibi ateşlere karşı dirençlidir, güneş ışınlarından dolayı rengi solmaz. Mobilyacılıkta dış yüzeylerin kaplanmasında kullanılan, dış etkenlere dayanıklı plastik bir malzeme. Döşemecilikte kullanılan sentetik parke.

Parke yer döşemelerinde kullanılan en eski ahşap malzemelerdendir. Masif parke, normal parkedir. Masif katı, saf anlamlarına gelir yani laminat parke gibi işlem görmemiş olduğundan bu tabir kullanılmaktadır.

Laminat parke 1970 yılında İsveçli bir şirket tarafından icat edilmiştir. Şirket ürünü ilk olarak 1984 yılında Avrupa’ ya ve daha sonra ilerleyen yıllarda da Amerika Birleşik Devletleri’ ne pazarladı. Pergo markası, en yaygın olarak bilinen parke üreticisidir.

Lamine parkenin, laminat parkeden en büyük farkı şudur; laminat parkede MDF kullanılır ve doğal bir parke değildir. Buna karşın lamine parkenin malzemesi tamamen ağaçtır. Lamine parke, laminat parkeye oranla daha pahalıdır. Bu pahalılığın nedeni de kullanılan malzemedir. Laminat, sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilen bir kağıt malzemedir. Parke değil, parke adı altında kullanılan bir kaplama ürünüdür.

Lamine parke ise tamamen ağaçtan üretilir. Ağaçlar kurutma işleminden geçer ve ardından presleme işlemi yapılır. Zemin kaplama denince akla ilk gelenler lamine ve laminat parkelerdir. Lamine doğal ve sağlıklı bir yapıdadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ