En gelişmiş konuşma yeteneğine sahip papağan cinsi ...

 Jako,
Afrika Gri Papağanı,
Afrika gri papağanı doğal ortamları Afrika'nın orta kısımlarında ve batısındaki düz arazide bulunan yağmur ormanlarında, kayralarda, geniş çayırlarda yaşarlar. Bu tür papğan cinslerinin yaşam ömrü, bakım, beslenme ve yaşam koşullarına bağlı olarak ortalama 50 - 65 yıl arasında
yaşamaktadır. Küçük sulu ve taneli meyveler, tohum, çeşitli kabuklu yemişler ve meyvelerle beslenirler.

Jako papağanların boyları ortalama 33 - 41 cm., kanat açıklığı 42 - 52 cm. arasında ve ağırlıkları 450 - 550 gr. civarında değişir.  İri bir papağan olmasına karşın kısa bir kuyruğa sahiptir. Genel olarak vücudu gri renkli tüylerle kaplıdır. Sadece göz çevresi beyaz ve kuyruk kısmı kırmızı tüylere sahip olup gagası kıvrık ve koyu gri renktedir. Doğada kalabalık bir sürü şeklinde bulunurlar.

Görünüşlerinden cinsiyet ayırımı yapma olanağı yoktur. Bunu öğrenmek için kan örneği alınarak DNA cinsiyet testi yapılması gerekmektedir. 

Üremeleri için 3-5 yumurta verir. Kuluçka süresi 30 gün olup, erkek olan dişisini bu zaman süresince besler. Papağan yavruları yumurtadan çıktıktan sonra erkek ve dişi kuş birlikte yavrularını beslerler.
İnsanlar ile olan ilişkileri çok sıcaktır. Onlara sevgi gösteren kişiye karşın yakın bir bağları olur. Kesin olmamakla birlikte bu tür papağanların insanlara olan ilgisi yada yakınlık tercihi, özellikle karşı cinsten biri ile daha fazla olduğu yönündedir. Bilinen papağan türleri arasında en çok konuşma yeteneğine sahip olan papağan türüdür. 
 Konuşkanlığı dışında oldukça akıllı ve hassas bir yapısı vardır. 



Sahibinin kendisi ile ilgilenmemesini anladığı anda tüylerini yolma şeklinde bir tepki gösterir.  Tüy yolma şeklindeki tepki belirgin bir özelliğidir.

Afrika kökenli bu papağan türünün iki alt grubu vardır.

1-Kongo Afrika Gri Papağanı (en çok bilinen türüdür). Kongo, Afrika Gri papağanı iri ve kırmızı renkte kuyruk tüylerine sahiptir.

2- Timneh Afrika Gri Papağanı (en az bilinen türüdür). Timneh Afrika Gri papağanı Liberya ve Fildişi Sahillerinin küçük bir bölgesinden yaşamaktadır. Diğer türüne göre daha küçük ve daha koyu renkte olan bu tür papağanın kuyruğu kestane rengindedir.




Popüler Yayınlar

İzleyiciler

Yeni içerikler için takip edin!

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ