Sazan balığının bir türü ..

Eğrez,
(Vimba vimba)
Köçet (yöresel adı),
Çim sazanı,
Kellen,
Sazan Balığı,

Eğrez balığı; Vücut orta yükseklikte, uzun ve lateral olarak biraz yassılaşmıştır. Gözler oldukça iridir. Ağız at nalı görünümünde, bıyıksızdır. Yanal çizgi tamdır. Vücut burun ucundan kuyruk yüzgecine kadar koyu mavi zemin üzerinde siyah-kurşuni renkli, karın beyazdır. Üreme döneminde baş ve sırt, özellikle yüzgeçler portakal sarısı olur.

Türleri;
Aynalı sazan,
Koi sazanı,
Pullu sazan,
Yeşil sazan (Kadife balığı),
Amur (Ot veya çim sazanı),

İsrail sazanı,
Kambur sazan,
Gümüş sazan,
Siyah sazan (Çamur sazanı),
Deri sazanı (Çıplak sazan),
Adi sazan,

Sazan balığı (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır.
Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. 

Türkiye'nin akdeniz ve güneydogu bölgesi haricinde heryerinde bulunur.Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir.

Sazangiller familyasından, uzun ve iri gövdeli bir tatlı su balığı. Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Göl ve yavaş akan derelerin dip sularında yaşar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Her ısıdaki suya uyum sağlar. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.

Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ