Hıyar kabukları, nohut ve mercimekle yapılan bir yemek ...

Şıkalak,
Şekalok,
Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı nohut
250 gram kurutulmuş salatalık kabuğu
100 gram et
100 gram bulgur

3 su bardağı yoğurt
2 kaşık tereyağı
Yeteri kadar tuz ve pul biber,
Yapılışı:
Mercimek ve nohut bir tencerede haşlanır. Yemeğe yetecek kadar salatalık kabuğunun kurusu, yine ayrı bir kapta haşlandıktan sonra bıçakla kıyılır. Diğer tarafta et ve bulgur karışımından yapılan kılorik salatalık kabuğuyla birlikte nohut ve mercimeğin bulunduğu tencereye atılır. Bir miktar su verildikten sonra üzerine bol miktarda yoğurt dökülür. Bunun üzerine eritilmiş sade yağ pul biber karıştırılır, yoğurdun üzerine dökülerek servise sunulur. Bu yemek kış yemeğidir. Yazın pek yapılmaz. Nohut, parça et, kılorik ve nohut az suda pişirilerek salatalık kabuğu sonradan eklenir, servise kurut veya ayran ile sade yağ ilave edilerek sunulur.

Kılorik, 
Gilorik. 
Nohut ve yeşil mercimek ayrı ayrı haşlanır. yoğurma kabına bulgur konur. Üzerine 1 çay bardağı ılık su eklenir, 5 dakika bekletilir. Sonra diğer köfte malzemeleri katılır ve bütünleşene kadar yoğrulur. Misketten biraz ufak köfteler yuvarlanır. 

Diğer tencerede yarım daire şeklinde doğranmış soğan yağda pembeleştirilir. Üzerine salça, tuz eklenir. Birkaç kez çevirdikten sonra sıcak su, haşlanmış mercimek ve nohut ilave edilir. Karışım tamamen kaynama noktasına gelince köfteler atılır. Orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Arzuya göre kilorike limon da eklenebilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ