1926-2005 yılları arasında yaşayan ve birçok önemli Türk filminin çekimini gerçekleştiren görüntü yönetmeni ...

Gani Turanlı,
(d. 1926, İstanbul - ö. 6 Mayıs 2005, İstanbul), 
Türk görüntü yönetmeni. 1926' da doğan Turanlı, 1960'lı yıllarda sinema dünyasına girmiş, aralarında Lütfi Akad, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ, Memduh Ün ve Yılmaz Güney'in de olduğu birçok yönetmenle çalışarak yüze yakın filmin görüntüsüne imza atmıştı. 

Aşk ve Kin, Ağrı Dağı Efsanesi ve Ölüm Tarlası 'yla Altın Portakal 'ı, Seyyit Han ve Acı 'yla da Altın Koza'yı kazanan Turanlı'ya SİYAD 'ın düzenlediği 2004 Türk Sineması Ödülleri 'nde Onur Ödülü verilmişti. 6 Mayıs 2005 tarihinde vefat eden Gani Turanlı'nın cenazesi Eyüp Sultan Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Eyüp Sultan Mezarlığı 'nda toprağa verildi.

Görüntü yönetmeni filmografisi;

1.Çekiç ve titreşim (1979) (TV)
2.Emekli başkan (1979) (TV)
3.Isi (1979) (TV)
4.Kuma (1979) (TV)
5.Yorgun savaşcı (1979)
6.Ağrı dağı efsanesi (1975)
7.Diyet (1975) (TV)
8.Ferman (1975) (TV)
9.Pembe incili kaftan (1975) (TV)
10.Topuz (1975) (TV)
11.Zavallilar (1975)
12.Düğün (1973)
13.Gelin (1973)
14.Ağıt (1972)
15.Alın yazısı (1972)
16.Gökçe çiçek (1972)
17.Yaralı kurt (1972)
18.Baba (1971)
19.İbret (1971)
20.Kerem ile Aslı (1971)
21.Rüzğar Murat (1971)
22.Umutsuzlar (1971)
23.Vurguncular (1971)
24.Daglarin kartali (1970)
25.Meçhul kadın (1970)
26.Yedi belalılar (1970)
27.Ayrı dünyalar (1969)
28.Bir çirkin adam (1969)
29.Fato - Ya istiklal ya ölüm (1969)
30.Günahını ödeyen adam (1969)
31.Insanlar yaşadıkça (1969)
32.Seninle ölmek istiyorum (1969)
33.Cemile (1968)
34.Kafkas kartalı (1968)
35.Köroğlu (1968)
36.Pire Nuri (1968)
37.Seyyit Han (1968)
38.Vahşi bir erkek sevdim (1968)
39.Yaseminin tatlı aşkı (1968)
40.501 numaralı hücre (1967)
41.Bir dağ masalı (1967)
42.Harun Reşid'in gözdesi (1967)
43.Kozanoğlu (1967)
44.Geceler yarim oldu (1966)
45.Ah güzel Istanbul (1966)
46.Sevgilim artist olunca (1966)
47.Kadın avcıları (1966)
48.Ölüm tarlası (1966)
49.Pembe kadın (1966)
50.Toprağın kanı (1966)
51.Hep o sarki (1965)
52.65 Hüsnü (1965)
53.Canim sana feda (1965)
54.Cumartesi senin pazar benim (1965)
55.Kocamın nişanlısı (1965)
56.Korkunç intikam (1965)
57.Lafini balla kestim (1965)
58.Posta güvercini (1965)
59.Yalancının mumu (1965)
60.Yıldız tepe (1965)
61.Ağaçlar ayakta ölür (1964)
62.Aşk ve kin (1964)
63.Çanakkale aslanlari (1964)
64.Erkek Ali (1964)
65.Hayat kavgasi (1964)
66.Kara Memed (1964)
67.Zoraki milyoner (1963)
68.Genç kizlar (1963)
69.İki kocalı kadın (1963)
70.Kamil Abi (1963)
71.Kızlar büyüdü (1963)
72.Kötü tohum (1963)
73.Rüzğarlı tepe (1963)
74.Yabancı kız (1963)
75.Zorla evlendik (1963)
76.Sahte nikah (1962)
77.Seytanin kilici (1962)
78.Aşk merdiveni (1962)
79.Genç Osman (1962)
80.Arzu (1961)
81.Dikenli gül (1961)
82.Kolsuz bebek (1961)
83.Sepetçioğlu (1961)
84.Sokaktan gelen kadın (1961)
85.Ve Allah aptalları yarattı (1960)

Popüler Yayınlar

Yeni içerikler için takip edin!