Kastamonu' nun Cide ilçesinde bir koy ...

















Gideros koyu,
Kastamonu Cide; Bartın -Sinop Karayolu üzerinde yer alan ve 103 km . uzunluğunda bir kıyı şeridi ile Karadeniz'e açılan Cide, Kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğanyurt, Güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, Batıda Bartın ilinin Ulus ve Kurucaşile ilçeleri ile çevrilidir. Kastamonuya uzaklığı Şenpazar üzeri 131 km . Doğanyurt -İnebolu üzeri ise 180 km .dir.

Tarihini incelediğimizde; Aycelos bugünkü Cide'dir. Kiteros'ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir. Cide 1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460'da Fatih Sultan Mehmet'in Kastamonu'yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. 

7000 yıllık tarihi geçmişe sahip eski bir yerleşim merkezi olan Kastamonu ilinin merkezi ve ilçelerinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanına dağılan pirinç, Tosya’da yetiştirilir.Taşköprü’nün de sarımsağı meşhurdur. 

Araç, Taşköprü, Küre, Abana ilçeleri sit alanı kapsamındadır. Taşköprü’de Zımbıllı Tepe (Pompeipolis), İnebolu’da Abaş Tepesi, Geriş Tepesi, İslam Tepesi, Çatalzeytin’de Ginolu Koyu, Cide’de Gideros Koyu arkeolojik sit alanıdır. Türkiye’nin meşhur sarımsağı Kastamonu’da üretilir. MDF, sunta ve baklalı zincir (zintaş) üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca etli ekmeği meşhurdur.

Kastamonu'nun Cide ilçesindeki koylar ...
Gideros,
Aydos, 
Akbayır,
Denizkonak,
Çalıyaka,
İlyasbey,
Uğurlu,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ