1554-1568 yılları arasında kaptanıderyalık yapmış ve Akdeniz' de önemli deniz seferleri düzenlemiş Osmanlı Devlet adamı ...

Piyale Paşa, 
(D. 1515 - Ö. 1578),
Piyale Paşa, 14 yıl Kanuni Sultan Süleyman döneminde Kaptan-ı Deryalık yapmış ve önemli zaferler kazanmış bir denizcimizdir. Piyale Paşa, Hırvat veya Macar devşirmelerindendir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında henüz çocukken Saraya alınmış, Enderun’un tahsil ve terbiyesi ile yetişmiştir. Uzun bir eğitim döneminden sonra 1547 yılında Enderundan Kapıcıbaşılık unvanı ile çıkmış olan Piyale Paşa, 1554 yılında Sinan Paşanın vefatı üzerine Gelibolu Sancak Beyliği ile Kaptan Paşalığa getirilmiştir. 

Kanuni Sultan Süleyman’ın şan ve zaferler ile dolu geçmekte olan döneminde, Piyale Paşa’ya da büyük sorumluluklar düşmüş, kendisinden Akdeniz’ deki Türk hakimiyetinin devamı istenmiştir.

1553 yılının baharında Piyale Paşa, Turgut Reis ile beraber, 60 parçalık bir donanma ile Akdeniz’ e açılmış, İtalya ve İspanya'da bazı kaleler zapt edilmiştir. Tunus hududu içinde bulunan Bizerta limanı ve kalesi 1555 yılında Piyale Paşa tarafından zapt olunarak, Türk hakimiyetine katılmıştır. 1556 yılında 150 parçalık büyük donanma ile Akdeniz’e açılan Piyale Paşa, İspanyolların elinde bulunan Mayorka Adasını ele geçirmiş ve İstanbul’a büyük ganimetler ile dönmüştür. Piyale Paşa, 14 Mayıs 1560 tarihinde Haçlı Donanmasına karşı Cerbe Deniz Zaferini kazanarak, Akdeniz’ de Türk hakimiyetini sağlamlaştırmıştır. Piyale Paşa, bu başarısından dolayı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Cezayir Beylerbeyliğine yükseltilmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatı yerine yerine geçen II. Selim, Piyale Paşaya Kubbe Vezirliğini vermiş. Yeniçeri ağası Müezzinzade Ali Paşayı Kaptan Paşalığa getirmiş ancak Müezzinzade Ali Paşa, 1571 yılında İnebahtı’ da yenilgiye uğramıştır. 

Piyale Paşanın Kasımpaşa’ da Büyük Piyale Paşa Camisi, mescidi, medrese ve tekkesi bulunmaktadır. Piyale Paşa, bu caminin yanındaki türbede ailesi ile beraber yatmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ