Yeni Zelanda' da yaşamış, devekuşuna benzer soyu tükenmiş bir kuş ...

Moa,
Moalar (Dinornithes) takımının, moagiller (Dinornithidae) familyasından, 50 cm kadar uzunlukta, Yeni Zelanda'da yaşayan bir tür. 
Moalar, Yeni Zelanda'nın ormanlarında ve ovalarında 7 milyon yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra soyu tükenmiş olan uçamayan kuşlardır. Tartışmalı olan tür sayıları uzmanlara göre 13-26 arasında değişen ve devekuşunu andıran bu kuşların boynu uzun, başı küçük, gagası sağlam bacakları güçlüydü.

 

Moaların boyutları türlere göre büyük bir değişiklik gösteriyordu. Bazılarının boyu 3 metreyi aşarken, en küçükleri hindiden iri değildi. Derileri kırmızıydı. Koyu renk tüylerinin ya uçları beyazdı ya da ortası sarı çizgili ve kenarları morumsuydu. Başlıca besin kaynakları otlar, tohumlar, meyveler ve yapraklardı.


Eski Polinezya halkları moaları avlayarak etini yemiş, kemiklerinden mızrak ucu ve süs eşyaları yapmışlardı. Çapı 18 santimetreyi, uzunluğu 25 santimetreyi bulan yumurtalarından ise su kabı olarak yararlan­mışlardı.

İri moaların 17. yüzyılın sonlarına doğru yok olduğu, küçük yapılı türlerden bazılarının daha uzun süre varlığını sürdürerek 19. yüzyıla ulaştığı sanılmaktadır.

































Kaynakça;
Temel Britannica, Cilt no: 12, Basım yılı: 1988
 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ