"Sarsak doğan" da denilen yırtıcı bir kuş ...

Kerkenez, 
Falco tinnunculus.
Kule doğanı,
Sarsak doğan,
Kartalgillerden, leşle beslenen yırtıcı bir kuş.
Kerkenez, kartalgillerden, leşle beslenen, 35 santimetre uzunluğunda, kızılımsı tüyleri olan bir kuş. Doğan, özellikle Akdeniz çevresi ülkeleri ve Orta Asya' da yaşar.

Kartalgiller ailesinden Falco ve Circus cinslerinde toplanan yırtıcı kuşlan belirten ortak ad. Doğanlar Türkiye’nin farklı yörelerinde ve farklı bilimsel sınıflandırmalarda başka başka adlarla anılırlar.

Türkçe’de daha çok delice doğan  ya da yalnızca  delice ortak adıyla anılan circus cinsinin Türkiye’de yaşayan dört türü vardır:
Kızıldelice, sazdelicesi ya da kızıldoğan (C.aeroginosus),
Ekin delicesi, Saz delicesi ,
Gökdoğan ya da gökçe toygun (C. cyaneus),
Çayır delicesi ya da Çayır doğanı (C. macrourus).

Delice doğanlar, Kurbağalar ,böcekler, küçük kemirgenler ve kuşlarla beslenirler. Bazı türleri yerleşik yaşarken (sözgelimi batı Avrupa’da yaşayan gökdoğan), bazıları kışı sıcak ülkelerde geçirirler (sözgelimi kışı geçirmek için tropikal Afrika’ya giden çayır doğanı).

Falco cinsinin Türkiye’de 10 türü bulunur: 
Akdoğan, aksungur ya da Asya akdoğanı, kutsal doğan,sungur, ulu doğan ya da boğucu doğan, göçmen doğan ya da keklik kerkenezi, delice doğan ya da beyaz boyunlu kerkenez, bıyıklı doğan ya da çöl sunguru, ada doğanı ya da siyah başlı doğan, sarsak doğan, kerkenez ya da kule doğanı, küçük kerkenez, bodoğan ya da güvercin doğanı, aladoğan ya da kırmızı ayaklı kerkenez.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ