Horoz ibiği çiçeğine verilen ad ...

Miriaşıkan,
Horozibiği,
(Celosia L.)
Tilkikuyruğu,
Arnavut Püskülü,
Geniş İbik,
Sorguç,
Süpürge çiçeği,
Doğal olarak Hindistan’ da yetişmektedir. Ülkemizde tek yıllık süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Gövde ve çiçek durumu kolayca yassılaşma eğilimindedir. 

Celosia bitkisi iki ana çeşide ayrılır.
1-Sorguçlu
2-Tüylü

Horozibiğigillerden, kırmızı çiçekleri horoz ibiğini andıran bir süs bitkisi (Amaranthus): Ispanaklar takımından, örneği horozibiği olan bitki familyası. Bitki tek yıllık, 20-100 cm boyunda olup, bitki sapı açık yeşil veya az ve çok kırmızımsı, bitki dik ve dallı görünümlüdür. Sap ve dallar az veya çok tüylü, yapraklar uzun damarlı, yumurta şeklinde sivri, gri-yeşil renkte, çiçek kümesindeki çiçekler oldukça sık, küme şeklinde kümeler iridir. Meyve elips şeklinde, yanlardan basık, tohum mercimek şeklinde, siyah ve parlaktır. Uygun koşullarda 1 milyondan fazla tohum oluşturabilir. Çiçeklerinin garip şekli ile ünlüdür. Eskiden beri İstanbul bahçelerinde yetiştirilmektedir.  En güzel çeşidi Panaşa, yani abraşlı çeşididir. 

Bunun çiçekleri tüy şeklindedir. Bir de Piramit şeklinde Ekspozisyon çeşiti iyidir. Bu çeşitlerinden başka saksıda yetiştirilenleri de vardır. Horoz İbikleri özellikle çok güneş gören yerlere dikilmelidir. Kesilmiş çiçekleri kadife yapımında kullanılır. Kuvvetli ve gübreli topraklan severse de,zayıf ve gübresiz topraklarda da yetişir. Kesilmiş ve  kurutulmuş çiçekleri uzun zaman dayanır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ