Güneydoğu Asya' da yaşayan yabanıl sığır ...


Gaur,
Hindi dilinde gur, Bibos gaurus-Bos gaurus.
Seladang, Gayal, Mithun, Hint bizonu. 
Yabansığırı, Cangıl sığırı,

Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından bugün en büyük popülasyonu Hindistan'da olan bir sığır türüdür. Güneydoğu Asya' da yaşayan yabanıl sığır.

Gaur, yabanıl boynuzlugillerin en irisidir. Alnı geniş, boynu kısa ve kalın iri bir hayvandır. Enli boynuzları yukarı kıvrıktır ve uçları siyahtır. Yüksekliği 2 m., boyu 2,5-3,5 m. ve erkeği dişiden daha iri olup, ağırlığı dişilerde 700-1000 kg, erkeklerde 1000-1500 kg arasında değişen, hızlı koşabilen bu sığırların kuyruğu 1m. civarında, rengi siyah, ayakları beyazımsı, boynuzları geniştir. Erkeğinin dudağından dışarı taşan büyük bir dişi vardır.




Hindistan ile Güney Çin arasındaki bölgede, yüksekteki ormanlarda, dişilerin yönetimindeki küçük sürüler halinde yaşar. Gaur, gayala çok benzer. Birmanya ve Çinhindi' nde banteng ile, Kampuçya' da Çinhindi orman sığırıyla bir arada bulunur. Gebelik süresi 275 gündür. Yavrular 7-12 ay sonra sütten kesilir. 2-3 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. Hindistan’ın tepelere yakın ormanlarında ve yüksek otlar arasında ortalama 30 yıl yaşarlar.  Ağaç sürgünleri ve ot yer. Hindistan’ın tek türüdür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

Yeni içerikler için takip edin!

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ