Aralıksız 27 yıl Kırkpınar başpehlivanı olarak kırılması güç bir rekorun sahibi olan güreşcimiz ...

Aliço,
Gaddar Ali,
Nam-ı Diğer Gaddar Aliço
Kel Aliço.
(D. 1845, Plevne - Ö. 1922, Edirne), 
Türk pehlivan.
Kel Aliço, ünlü bir yağlı güreşçidir. 
Kel Aliço Bulgaristan'ın Plevne ili Kırmızı Kıyı Belediyesi ilçesine bağlı İskar nehri kenarında bulunan Koynare köyünden göç etmiştir. Balkan Harbi sırasında Koynore köyü ve bu köye 16 Km mesafede bulunan Lovech (Lofça) ilinin Lukovit köyünden ayrılmak zorunda kalan Pomaklar bu gün halen Edirne ili İpsala ilçesi Aliço pehlivan köyünde yaşamış. 

Güreşe Deliorman’da başlamıştır. O zamanlar Bulgaristan’da, düğünlerde gençler arasında güreşler yapılmakta, Aliço bu güreşlere de katılarak karşısına çıkan rakipleri yenmektedir. Bilhassa elense ve tırpanlarıyla meşhurdur. 190 cm boyunda 120-130 kilo ağırlığında, kolları kalın, göğsü geniş bir pehlivandır. Aliço'yu Osmanlı ülkesinde tanımayan güreş meraklısı yok sayılır. 

Saçsız başından dolayı kel takma adıyla anılan Aliço, çok sert ve acımasız güreş tekniğinden dolayı Gaddar Ali olarak anılırdı. Yalnız döneminin değil, Türk güreşinin en büyük pehlivanlarından biri olarak tanındı. Abdülaziz' in ilgisini çekerek huzur güreşlerine katıldı. Yıldız Sarayı' nda Şamdancıbaşı'lığa kadar yükseldi. Kavasoğlu’ndan sonra saray başpehlivanı olmuştur. Güreşi bıraktığı 1894 yılına kadar 27 yıl üst üste Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanarak bu alanda kırılması güç bir rekorun sahibidir. 70 yaşındayken kendisine meydan okuyan çırağı Adalı Halil' i yendiğinde Adalı, Aliço' dan 25 yaş küçüktü. 
1922yılında öldü. Mezarı İpsala'nın Aliçopehlivan köyündedir.

Kırkpınar yağlı güreşleri' ni 26 kez üstüste kazandıktan sonra 27. sene final güreşinde Koca Yusuf' la uzun süre yenişememiş. Sonunda genç Yusuf pehlivan ustamsın deyip güreşi bırakır. Kel Aliço'nun eline sarılıp öpmek ister. Duygulanan Aliço asıl usta sensin diyerek Koca Yusuf' un elini havaya kaldırarak galip ilan eder. Bundan sonra bir daha güreş çayırlarına çıkmaz. Kırkpınar' da, başpehlivan olmuş Adalı Halil' i de yetiştirmiştir.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ