"Ağaçkavunu, Armutkavun" adlarda verilen , Peru' ya özgü bir tür kavun...

Pepino,
Solanum muricatum,
Ağaç kavunu,
Armut kavun,
Ağaçkavunu, Armutkavun adları da verilen , Peru' ya özgü bir tür kavun.
Anayurdu Peru olan ve "ağaç kavunu, armut kavunu" gibi adlar da verilen bir meyve.
Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen patlıcangiller familyasından bir meyvedir.
Pepino, kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup, meyveleri partenokarpiktir.

Meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Son yıllarda Türkiye' de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik bir meyvedir. Pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor.

Şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Cinsel duyguları veya isteği uyarma etkisi (Afrodizyak etkisi) de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da sağlamaktadır.

Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri; Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski ve Comeraya'dır. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir. Doğal ortamda çok yıllık bitkidir.  Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Fide ile üretilir. Bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Güneş ve temiz havayı sever. 

Kaynak;  http://safakaydin.blogspot.com/


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ