Köyceğiz gölünün batısında bir kaplıca...

Sultaniye,
Sultaniye kaplıcası, Ölemez dağı eteklerinde yer alır. Köyceğiz’den Hamitköy'e tarafından Ekincik’e doğru giderken 500 metre içeridedir. Köyceğiz, Dalyan ve Ekincik’ten dolmuş motorları ile de gidilebilmektedir. 
Çevrede tekerlekli sandalye veya sedyeyle getirilen hastaların 21 kürlük bir tedaviden sonra yürüyerek gittiklerine dair rivayetler vardır.


Sultaniye, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcanın 39 °C sıcaklıktaki suyu, kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içermektedir. Romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi geldiği söylenir. En önemlisi radyoaktivitesi ile rehabilite edici özelliği vardır. Kaplıcanın eskiden seks gücünü arttırdığı için çok gözde olan kaplıcanın kaynak suyu içildiğinde çeşitli iç hastalıklarına iyi geldiği söylenir.
Köyceğiz Gölü'nün güney batısında Sultaniye Kaplıcaları'nın tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanır. 
M.Ö. 100 yıllarında Kaunos'lular tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde Bizans döneminde yapılan tesisler Köyceğiz Gölü'nün suları altında kalmıştır. Roma döneminde kapsamlı bir hastane haline getirilmiştir. 

Kaynaklara göre, hastanenin girişine  "Tanrılar adına buraya ölüm giremez" diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını buradan almıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ