Derebeylik toplum düzeninde toprakla birlikte alınıp satılan köle ...

Serf, 
Fr. serf , 
İng. serf, 
Alm. leibeigener.
Derebeylik kölesi.
Derebeylik toplum düzeninde toprakla birlikte alınıp satılan köle.
Derebeylikte tarımsal üretimde çalışan ve toprakla birlikte alınıp satılan kişi. 
Köle, Toprağa bağlı köle.

Derebeylik toplum düzeninde, tarımsal üretimde çalışan, toprakla birlikte alınıp satılan köle.
Ortaçağ Avrupasında toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri bir kişinin malı sayan rejim, derebeylik. Bu sisteme feodalizm denir. Feodalizm kelimesi, Latince feodum (tımar) ile taşınabilir değerli mal anlamına gelen Cermen kökenli bir kelimeden türetilmiştir.
Siyasal ve askeri gücü elinde bulunduran, toprağın mülkiyetine veya imtiyazına sahip olan bir senyörler (derebeyler) sınıfı ile bu sınıfa bağımlı köleler sınıfının oluşturduğu idari düzene feodalite denir.Orta Çağda özellikle Batı Avrupa'da toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri tek bir kimsenin malı sayan siyasal düzene feodalite denir.

Feodalizmde çiftçilerin, kölelerin azat edilerek, kendilerine tahsis edilen toprakları terk etmeleri durumunda toprak sahibinin gelir kaynağı da ortadan kalkacağından, dolayısıyla bu topraklardan ayrılmama koşuluyla azat edilmişlerdir. Böylece, verilen toprağı işleyerek geçimini sağlayan, karşılık olarak efendisine toprak kullanım kirası ödeyen bu çiftçilerle yeni bir sınıf doğmuş oldu. Bu sınıf, feodal ekonominin ana üretici gücü olan serfler sınıfıdır.

Ortaçağ Avrupasında, soylular arasındaki koruyan ve korunan ilişkisini düzenleyen, karşılıklı hukuki bir sözleşme olan, mali ve tabii askeri yükümlülükleri de kapsayan bu sözleşmeye feodal sözleşme denmiş. Yazılı ya da sözlü olarak  yapılabilir. Feodal sözleşmeye göre koruyana süzeren, korunana ise vassal denir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ