Vücuttaki çeşitli kas gruplarının ani, istenç dışı , düzensiz ve amaçsız hareketlerle kasılmasıyla ortaya çıkan nörolojik hastalık ...

Kore, 
(Corea).
Huntingon Hastalığı,
Kore Hastalığı.
Dans anlamına gelen Yunanca kelimeden türemiştir. Özellikle kol ve bacaklarda ortaya çıkan zorlu, hızlı, sıçrayıcı, amaçsız istemdışı hareketlerdir.  İlaca bağlı Kore, Huntingon Kore, Sydenham koresi (romatizmal kore) gibi adlarla anılır.  İlaca bağlı kore hastalığında, bazı ilaçlar koreiform hareketlerin ortaya çıkmasına neden olurlar. En sık, Parkinson hastalarında, yüksek dozda ilaç tedavisi (dopamin) kullanımına bağlı olarak görülür. St.Vitus dansı olarak da adlandırılan Sydenham koresi, İngiliz hekim Thomas Sydenham tarafından 1686 yılında tanımlanmıştır.

Huntingon Hastalığı (Kore Hastalığı) Mendell yasasına göre, nesilden nesile geçen bir hastalıktır. 30-40 yaşları arasında belirip, kore ve ilerleyen zihinsele bozuklukta görülen istemsiz, düzensiz hareketlerle kendisini gösterir. Sonunda bu hareketler kabalaşır, hastada felç ve demans belirir. Hastalık yavaş ilerler ve tedavisi yoktur. İleri evrelerde, hastane bakımı gereklidir.  Ani,amaçsız,düzensiz hareketler vardır. Adale kuvvetsizliği ve psikolojik kararsızlıklar eşlik eder. Yürüme ve el işlerinde güçsüzlük vardır.

Romatizmanın bir şekli olduğu zannedilen bir hastalıktır. Vücudun çeşitli kısımlarında aylarca devam edebilen çekilme ve kıvranma tarzında hareketlerle kendini gösterir. Yüzdeki adalelerin çekilmesi, yersiz mimiklere sebep olur. Omuz evvela bir istikamete sonra başka istikametlere çekilebilir. Gövde adalelerin çekilmesi vücudun hafifçe silkinmesine sebep olur. Parmaklar ve ellerde çekilmeler veya kıvrılmalar olabilir. Çocuğun el yazısı bozulabilir ve elindeki şeyleri düşürebilir adalelerin hareketleri düzenli değildir. Önce biri, sonra diğeri kasılır. Kore en çok yedi yaşla ergenlik çağı arasındaki yıllarda görülür. Bu yaşlarda görülebilen tikler veya başka asabi hareketler kore ile karıştırılmamalıdır. Tikli bir çocuk göz kırpmak, boğazını temizlemek, omzunu silkmek gibi aynı hareketi bir çok defalar sinirli bir şekilde tekrarlar. Buna karşılık koredeki hareketler bir yerden diğerine atlar ve devamlı olarak değişir. Kore sırasında çocuk dengesizdir. Kolayca güler, ağlar ve ufak bir tahrikle fena halde kızar. Bunları önlemek elinde olmadığı için evde kalmasına müsaade etmelisiniz. Koreli bir çocuk yatağa yatırılarak doktorun kontrolü altına alınmalıdır. Kore’ nin kendisi zamanla muhakkak iyileşir. Fakat çocukta ateş, kalp veya hastalıklarında iltihap bulunmadığından emin olmak için çocuk devamlı olarak muayene edilmelidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ