Osmanlı devletinde kıdemsiz kapıkulu askerlerine verilen ad...

Karakullukçu,
En kıdemsiz yeniçeri eri.
İşçi, gündelikçi.
Yeniçeri ocağı bölük ve ortalarında odaları ve odaya gelen konukların ayakkabılarını temizlemek, yemek kaplarını yıkamak ve benzeri işler görmekle yükümlü er.
Yeniçeriler, Osmanlı Devletinde askeri bir sınıftır.
Orhan Gazi veya I. Murad dönemlerinde oluşturulmuştur.
Yeniçeriler, Padişaha bağlı Kapıkulu Ocaklarının piyade kısmıdır.

Osmanlı Devleti’ nin sınırlarının genişlemesi ile gayrimüslim çocukların 8-18 yaşlarında alınarak Müslüman bir asker yetiştirilmesi (devşirme) ile oluşturulmaya başlanmıştır. Devletin ilk yüzyıllarında çok yararlı olan ve Türklerin Rumeliye yerleşmesinde etkili olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirdi. Yeniçeri ocağı II. Mahmud tarafından 1826 yılında kaldırıldı. Yeniçeriler barış zamanında İstanbul'u korur, savaş zamanında Padişah’ ı korurlardı.

Karakullukçu tabiri, hizmetlerinde bulundukları yeniçerilerin aynı zamanda kul adıyla anılmış olmasına dayanır. Onlara hizmet eden anlamında kullukçu ve yaptığı işin bir ayak hizmeti olması dolayısıyla karakullukçu şeklinde adlandırılmıştır. Karakullukçu, resmi günlerde başlarına kavuk, sırtlarına kollu bir nevi cepken olan kırmızı renkte salta ile siyah mintan kullanırlardı. Altlarına şalvar, dizlerine beyaz tozluk, ayaklarına da kırmızı yemeni, bellerine geçme pirinç levhalardan bir kemer bağlarlar. Saltaların sağ tarafını sarı ipek püsküllerle süslerlerdi. Başlarına adi bir kavuğa açık kahverenginde astar sarılarak oluşan bir serpuştur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ