Ordu' nun Perşembe ilçesinde bir burun ve yarımada ...

Yason
Jasonum-Yason, 
İsmini Yason'dan alan bu yarım ada Ordu' ya yaklaşık 35 km. mesafededir. Ordu ili, Perşembe ilçesinin 22 km batısındadır. Yason adı, Argonotlar' la beraber burada karaya çıkan Yason’dan kalmıştır. Burunun alt tarafında Panaya adında eski manastır / kilise vardır. Çaytepe - Çaka sınırları içindedir.

Bu günkü kalıntılardan zamanında büyük bir kasabanın kurulduğu anlaşılmaktadır. Yarımada üzerindeki kilisenin adı Jason's Church diye de bilinir. Yason Fenerinin bulunduğu burunda bulunan kilise yıkıntısı Yason kasabasının en büyük dini ayin yerlerindendir. Bu kilisenin, akın, yağma ve yakıp yıkmalar sonunda yok olduğu, yıkıntıları üzerinde Rumlar tararından yeniden bir kilisenin yapıldığı anlaşılmaktadır. Yason burnu üzerindeki bu Rum kilisesi, Karadeniz bölgesinde deniz kenarında olan tek kilise olup, Kilisenin kapısında 1866 tarihi görülmektedir. Yason Burnu 4 bin yıllık taşlardan oluşan balık havuzlarıyla da görülmesi gereken yerlerin başındadır.

Bu antik yerleşim Truvalı kabul edilen bir kahramandan yola çıkan efsanesi ve Aronauts' ların İason önderliğinde Altın Post' u arama hikayeleriyle ünlüdür. Argonautica Efsanesinin kahramanları Truvalıdır. Bilinen bir diğer olay ise Hıristiyan' ların M.S. III. yüzyılda buraya gelerek Işıklar Bayramı adını verdikleri  töreni kutlamalarıdır. Yason Burnu ve Yarımadanın hemen 300 m. batısında Yalancı Yason denilen, Sülü burnu vardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ