Ölüm cezası ...

İdam, 
Arapça, ( إعدام )
İnsan öldürme ve benzeri bir suça karşılık verilen ve suçlunun ölümüyle sonuçlanan ceza, 
İdam cezası, Ölüm cezası.
İdam cezası veya ölüm cezası, devletler tarafından uygulanabilen en sert cezadır. 
Kişi idam cezasına çarptırıldığında, infaz, kişinin yaşamına, çoğu zaman hapishanede son verildiği zaman gerçekleşir. Tarihte, kanun suçlularının ve siyasi karşıtların idam edilmesi neredeyse bütün toplumlar tarafından suçu cezalandırmak ve siyasi ihtilafları bastırmak amacıyla kullanılmıştır.

İdam cezası, uygulandığı çoğu yerde, önceden tasarlanmış cinayet, casusluk, vatana ihanet veya askeri adalet kapsamında kullanılır. Birçok ülkede, uyuşturucu kaçakçılığı da kişiyi idam cezasına çarptırmaya yetecek bir suç sayılır. Çin'de, insan kaçakçılığı ve ciddi yolsuzluk davaları idam cezası ile sonuçlanabilir. Dünya çapında askeri mahkemeler korkaklık, firar, asilik ve ayaklanma gibi suçlarda idam cezasını uygulamıştır.


Türkiye'de idam cezası ilk önce 2002 yılında savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışındaki suçlar, 2006 yılında tüm suçlar için 5218 sayılı kanunla tamamen kaldırılmıştır. Türkiye'de 1920 yılından  geçen 64 yıllık dönemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan ve infazı gerçekleştirilen idam cezası kararı sayısı 712 dir. Bunlardan 15 tanesi kadın hükümlüdür.   
  
İnfazlar 1965 yılına kadar gündüzleri ve halkın izleyebilmesi için alenen ve belirli noktalarda İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’ nda, Ankara’da Samanpazarı’ nda gerçekleştirilmiş. 1965 yılında İnfaz Kanununda yapılan düzenlemeden sonraki infazlar cezaevi avlularında, güneş doğmadan önce, gizli olarak yapılmıştır. Askeriyeye bağlı bir kişinin askeri suçtan dolayı aldığı idam cezası kurşuna dizilerek infaz edilirdi.

Türkiye'nin, cezası infaz edilen son idam mahkumu Hıdır Arslan'dır. Cezası 25 Ekim 1984 yılında infaz edildi. 25 Temmuz 1971 İzmir' de asılan Kadriye Partici, Türkiye'de idam edilen son kadın hükümlü olmuştur.    

İdam cezasının en çok uygulandığı ülke sıralaması şöyledir.;  
1. Çin Halk Cumhuriyeti 
2. İran   
3. Suudi Arabistan,   
4. Kuzey Kore   
5. ABD     

İdam cezaları çeşitleri;   
Aç bırakma; 
Asarak infaz; (Mısır, Afganistan, Irak , İran, Japonya, Ürdün, Pakistan, Singapur ve diğer ülkelerde uygulanıyor) 
Kurşuna dizerek infaz; (Mısır, İran, Endonezya, Libya, Çin, ABD 'de uygulanıyor) 
Ateş açarak infaz; (Belarus, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve diğer ülkelerde uygulanıyor. Tek kişilik, mahkumun ensesinden veya kalbinden tek vuruş ile idam çeşididir)  
Boğazlayarak infaz;
Çarmıha germe; 
Ezerek infaz; (Asya ülkelerinde genellikle fillerle yapılır)  
Elektrikli sandalye ile infaz (ABD'de halen uygulanıyor)  
Gaz odaları;
Giyotin ile baş kesme;
Kılıçla infaz; (Suudi Arabistan'da halen uygulanıyor)  
Öldürücü iğne ile infaz; (ABD, Çin, Guatamala, Tayland'da halen uygulanıyor)  
Recm; (Suudi Arabistan Afganistan ve İran'da halen uygulanıyor)  

01.03.2019 itibariyle halen idam cezası uygulanan ülkeler :  
Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Antigua and Barbuda,  Bahamas, Bahreyn, Barbados,  Belarus, Belize, Bengladeş,  Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Botsvana, Burkina Faso,  Çad, Çin,  Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominika,  Ekvatoryal Gine, Endonezya, Etiyopya,  Filistin,  Gine,  Guyana, Güney Sudan,  Hindistan,  Irak,  İran,  Jamaika, Japonya,  Komorlar, Kuveyt,  Kuzey Kore, Küba,  Lesoto, Libya,  Malezya, Madagaskar, Mısır,  Nijerya,  Pakistan,  Singapur, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan,  St Kitts ve Nevis, St Lucia, St Vincent and the Grenadines,  Trinidad ve Tobago, Tayvan, Tayland,  Uganda,  Umman,  Ürdün,  Vietnam,  Yemen,  Zimbabve.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ