"Lahos" da denilen, eti lezzetli bir balık ...

Girida,
Grida,
Stira.
Epinephelus aeneus,
Lahoz, Lahos, Lağos Balığı, Lagos Balığı,
Beyaz etli lezzetli ve şöhretli bir balıktır.

Hani balıkları familyasına ait olup Ege ve Akdeniz' de boldur. Grida adı da verilir. Orfoz balığı Lahoz balığının yakın bir akrabasıdır. Şeytan, Züber, Çakal diye bilinen balıklarla karıştırılmamalıdır.

Ege ve özellikle Akdeniz'de yaygın bulunan, boyları 1 m. uzunluğa ve 25 kilo ağırlığa kadar ulaşabilen bir Hani türüdür. Fazla derinlere gitmeden kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar. Çok yırtıcı, etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklular, omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenir. Pulsuz ve dip balığıdır. Mayıs - Haziran arasında üreme yapar. Ağustos, Eylül aylarındaavlanır ancak Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığınca zıpkınla avcılığı yasaktır. Akdeniz' in eti çok lezzetli, şöhretli balıklarındandır. Ancak ekonomik değeri bölgeseldir. Buğlama, yahni, ızgara (şiş, fleto), çorba, haşlama mayonezli, plaki, salatası güzel olur. Lahos ızgara veya tava yapılmış balık yanında roka yaprağı, kırmızı soğan, limon, zeytinyağı, sarımsak karışımı ile hazırlanmış sos ayrı bir tat katacaktır.

Bir Lahos balığı yemeği;
Malzemeler;
150 g. Lagos Fileto,
2 Adet Domates, soyulmuş ve altı parçaya bölünmüş,
½ Kahve fincanı zeytinyağı,
1 Tatlı kaşığı tereyağı,

50 gr. mantar,
1 Çay kaşığı kekik,
1 Çay kaşığı fesleğen,
1 Çay kaşığı pul biber,

3 Diş ince kıyılmış sarımsak
1 Tatlı kaşığı krema,
Az tuz.

Yapılışı;
Balık fletoyu kuşbaşı kesip tuzlayınız. Sonra una batırıp çiçek yağından geçiriniz. Başka bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı koyup kızdırdıktan sonra sırasıyla yeşil biber, domates marine edilip balıkları ilave ediniz. Diğer malzemeleri ilave edip 8 dakika pişirin. En son krema ve baharatları ilave edip servis yapınız. Üzerine maydanoz koymayı unutmayınız. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ