Karagöz balığının yavrularına verilen ad...

Kaçikoroz,
Karagöz balığının yavrularına verilen ad.
Karagöz balığının, boyu on beş cm'ye kadar olan yavrularına verilen ad.
Karagöz balığının yavruları dibi yosunlu veya kumlu kıyıları severler.
Karagöz balığı, sıcak ve ılıman denizlerde yaşar. Bütün denizlerimizde bulunur.

Karagöz Balığı, (Diplodus vulgaris).
Yurdumuzun tüm denizlerinde yaşayan karagöz balığı, ılıman denizlere özgü bir balıktır. Marmara ve Ege’de ılıman suların kayalıklarında yaşayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır. Sürüler halinde yaşar. Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından ağustosa kadar üreme yapar. 

Çeşitli türleri sularımızda yaşar. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı ısparoz/ispari olarak tanınır. Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Karadenizde bulunmakla beraber sayıca Marmara ve Akdenizde olduğundan daha azdır. Türkçe'de bazen tahta balığı, çırpıntı, karakulak ama daha çok karagöz olarak tanınırken diğer dillerde blacktail bream, twoband bream (ABD), avlias, kampanas, kakarelos (Yun), sargo mojarra (İsp.), sparus negro (Rom.), amarel (Pol.) adları ile rastlanır.

Sparidae familyasından olan karagöz balığının denizlerimizde yaşayan 4 türü bulunmaktadır. Bunlar asıl karagöz (diplodus vulgaris), sivriburun karagöz (diplodus puntozza), baltabaş karagöz (diplodus sargus) ve zebra karagözdür. (diplodus cervanis). Daha çok Ege ve Akdeniz’de yaşayan asıl karagöz bu karagözler içinde en küçük olanıdır.


Zebra karagöz sularımızda en az bulunan karagöz türüdür. Marmara ve Karadeniz’de bulunmayan zebra karagöz halk arasında kınalı karagöz, çizgili karagöz gibi farklı isimler de almaktadır. Zebra karagözün bantları, sivriburun ve baltabaş karagöze göre daha kalındır ve kahverengiye çalmaktadır.

Karagöz Balığı Çorbası Tarifi;
Malzemeler,
1 adet karagözbalığı
2 adet defne yaprağı
1/4 kıyılmış maydanoz dalı
Yarım adet limonun suyu
1 adet soğan (orta boy, ince kıyılmış
1 adet patates (büyük boy, küp şeklinde kesilmiş)
1 adet havuç
1.5 yemek kaşığı
1 adet yumurta

Yapılışı,
Bir tencereye su­yu, balığı, defne yaprağını, maydanoz dalını, limon suyunu ve 1 soğanı koyup hep beraber haşlaya­lım. Haşlanan balı­ğın etlerini iri iri ayıklayalım. Suyunu ise ayrı bir tencerede, içine, doğranmış patates ve havuç katarak kaynatalım. Sebzeleri pişirdikten sonra, un ve yumurta sarısı ile ince bir terbi­ye yapıp balık etleri ile birlikte içine iiave ederek kaynatalım ve servis ede­lim. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ