Kabuğu kırmızı ya da erguvani renkte olan ve sepicilikte kullanılan bir söğüt türü...

Tavulga,
(Arapça),
Kabuğu kırmızı veya erguvan renginde olan ve tabaklamada kullanılan bir söğüt türü.
Kırmızı kabuğu tabaklıkta kullanılan bir bodur söğüt türüdür. Söğüt ağacı, Söğüt (Salix);
Söğütgiller (Salicaceae) familyasından Salix cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem yeşil kalan odunsu bitkiler. 

Söğüt (Salix türleri) yılın herhangi bir döneminde 12-15 mm. kalınlığındaki dallarından kesilecek parçaları suya koyduğunuzda birkaç hafta içinde kolayca kök vermesiyle çoğaltılabilir. Yapraklar parçalanmamış, sadedir. ve uzun şerit halinde veya eliptik yapıdadır; kenarları tam veya bezeli ve ince dişli, kaba dişli, dilimli dişlidir. Genel olarak kısa saplıdır.; çoğunlukla kulakçıkları vardır. Yan durumlu çiçek kurulları başak halinde dik durular. Bazı türlerde çiçek açmak yapraklanmadan önce, bazılarında ise aynı zamanda olur. Bir cinsli iki evcikli ve entomogamdırlar. Söğütler gayet kolay kök yapabildiğinden, tohumları da kısa zamanda çimlenme özelliğini kaybettiğinden, üretilmelleri hemen her yerde çelikle ve kök sürgünü ile olur.

Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. M.Ö. 5.YY'da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımını yazmıştır. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla kullandığı biliniyor. Aspirin, söğüt ağacının kabuğunda da bulunan Salicylic asitten elde edilmiştir. Köklenmeyi teşvik eden, salicylic asitmiş gibi görünüyor. Söğüt ağacı kabuğundaki aktif madde Salisin' dir.

Kristal formu ilk olarak 1828'de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından izole edilmiştir. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır.

1897'de Felix Hoffmann sentetik olarak salisin'in değiştirilmiş bir formunu elde etmeyi başardı. Yeni bileşik salisilik asitten daha az mide problemlerine yol açıyordu. Bu yeni ilaç, yani Asetil Salisilik Asit Hoffman'ın işvereni olan Bayer firması tarafından Aspirin olarak adlandırıldı ve dünyanın en çok kullanılan ilacı haline geldi.

Suyla karıştırılmış Aspirin uzun zamandan beri kesilmiş çiçeklerin yaşam süresini uzatmak ve ağaçlardan yapılan kesimlerin tutma yüzdesini arttırmak için kullanılmakta. Aspirinin doğal bir pıhtılaşmayı önleyici, yani sıvıların katılaşmasını önleyen bir yapısı var. Ayrıca aspirin bazılarınca kan incelten özelliği ile de bilinir. Aspirinin bitkiler üzerinde de benzer etkileri görünüyor.

Söğüt türleri;
Ağlayan söğüt (Salix babylonica-Weeping Willow) 
Kedi/Keçi Söğütü (Salix caprea-Pussy/Goat Willow)
Ak söğüt (Salix alba)
Acem söğüdü (Salix acmophylla)
Misk söğüdü (Salix aegyptiaca)
Karşılıklı yapraklı söğüt (Salix amplexicaulis)
Salix apoda
Salix armenorossica
Keçi söğüdü (Salix caprea)
Kafkas söğüdü (Salix caucasica)
Boz söğüt (Salix cinerea)
İğde yapraklı söğüt (Salix elaeagnos)
Salix elbursensis
Boylu söğüt (Salix excelsa)
Gevrek söğüt (Salix fragilis)
Mersin yapraklı söğüt (Salix myrsinifolia)
Salix pedicellata
Defne yapraklı söğüt (Salix pentandra)
Salix pentandroides
Salix pseudododepressa
Salix pseudomedewii
Erguvani söğüt (Salix purpurea)
Rize söğüdü (Salix rizeensis)
Trabzon söğüdü (Salix trabzonica)
Badem yapraklı söğüt (Salix triandra)
Salix wilhelmsiana
Sepetçi söğüdü (Salix viminalis)

Kaynak:
http://tr.wikipedia.org/
http://www.agaclar.net/

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ