İpe dizilmiş ceviz, badem ve benzerlerini, nişastayla kaynatılmış üzüm suyuna batırarak yapılan tatlı sucuk ...

Bandırma,
Cevizli Sucuk,
Köme,
İpe dizilmiş ceviz, badem vb.nin, nişasta ile kaynatılmış üzüm suyuna veya başka bir tatlıya batırılmasıyla yapılan sucuk. Ceviz içi, badem ipliğe dizildikten sonra pekmezli veya şekerli nişastaya batırılarak yapılan sucuk, şeker sucuğu, pekmez sucuğu.

Ülkemizin her yöresinde farklı türlerde yapılan bu yiyecek, genellikle pekmez ve cevizle yapılsa da badem gibi başka malzemelerle yapılan yörelerimizde mevcuttur. Bandırma, cevizli sucuk yaygın olarak yapılan ve yıl boyu saklanabilen bir yiyecektir. Bu yiyecek genellikle sonbaharda yapılır kurutulur, evin kuru ve serin bir yerinde saklanır.

Cevizli sucuk yapımı için, cevizler tazeyken kırılır ve ayıklanır. Elde edilen iç ceviz bir iğne yardımı ile iplere dizilir ve kurutulmaya bırakılır. Şayet ceviz taze ve yaş olmazsa, dizerken çatlama yapacağı için dağılır. Bu şekilde iplere dizilen cevizler ipin iki ucundan çengel adı verilen bir ağaç askıya sıkıca bağlandıktan sonra ipin uçları bir birine 15 cm. kadar uzak duracak şekilde bir çöple gerdirilir. Daha sonra üzümden elde edilen şerbet (veya pekmez), kazan veya hamur leğeni gibi bir kabın içinde hafifçe kaynatıldıktan sonra içine yeteri kadar nişasta ve biraz da un konup lapa haline gelene kadar kaynatılır. Şerbetin çok tatlı olmaması için, içine bir miktar da su ilave edilir. Böylece bulamaç haline gelen pelteye, ceviz salkımları sıra ile batırılıp çıkarılır. Gerilmiş iplere çengellerinden asılarak içine emmesi beklenir. Aynı şekilde bir iki kez daha aynı işlem tekrarlanır. İyice kurutularak kış kaydı olarak evin serin ve kuru bir bölgesinde saklanır.

İnsanların beslenme ve gelişmesinde önemli bir unsuru olan bu yiyecek, ceviz, üzüm şırası ve pekmez vücudun normal metabolik süreçleri için gerekli birçok minerali de yoğun olarak içermektedir. Ceviz, üzüm şırası ve pekmez kemiklerin ve dişlerin yapımı ve gelişimi, kas ve sinir sistemi ve kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan kalsiyum kaynaklarındandır. Cevizli sucuk, köme tüketilerek kalsiyum gereksinimi bir kısmı karşılanabilir.

Bandırma sözcüğünün diğer anlamları:
Balıkesir'in ilçesi.
Kuru üzüm (Ege yöresinde).
İri taneli, beyaz üzüm, razakı (Ege bölgesinde).
Üzümleri potaslı suya batırmak için kullanılan, iki kulplu süzgeç.
Kurutulacak üzümün güneşe serilmeden önce içine batırıldığı potaslı suyun konulduğu kap.
Özel şekilde açılan yufkayı üç köşeli kesip kızgın tereyağına batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine şeker konularak yapılan cevizli bir çeşit tatlı.
Bir direk ucunda denize atılan bir çeşit balık ağı.
Üstü başı kirli, dağınık kadın(Afyon yöresi halk ağzı)


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ