Tropikal Afrika' da yetişen ve "venge" de denilen dayanıklı bir ağaç ...

Venge, 
Wenge,
Panga Panga, 
Pangapanga,
Venge ağacı
Avong, 
Mpande,Tropikal Afrika' da yetişen ve açık damarlı, siyahımsı esmere dönüşen esmer renkte, daha çok kaba dokulu, sert ve ağır bir odun veren ağaç. 

Koyu kahverengi ya da siyah olan rengini kesildikten birkaç ay sonra kazanan wenge ağacının, kabuğunun altında yatan renk ise, beyaza yakın sarıdır. Batı Afrika, Gabon, Kamerun, Kongo, Tanzanya, Zaire gibi Afrika ülkelerinde yetişir. Doğu Afrika ağaçları arasında en çok tercih edilen ağaç türlerinden biridir. Çok hafif ama çok sert bir malzemedir.  Koyu kahverengi ile hemen hemen siyaha yakın renkte, açık renkli şeritleri dekoratif bir görünüş kazandırır. Sert bir ağaç olan venge, yapısal özellikleri nedeniyle güçlü bir ağaç işçiliği gerektirir.

Mantar, böcek ve termitlere karşı dayanıklı olup makinelerle oldukça iyi işlenebilir kesilebilir bir ağaç türüdür. Yapıştırılması güç ama iyi cilalanabilir. Ancak termit, mantar ve böceklere karşı dayanıklı olması ciddi bir avantaj sağlarken, geniş lifli yapısı çabuk kırılmasına neden olmaktadır.

Venge ağacının renklendirilmesinde boyama işlemi mutlaka ağaç kuruduktan sonra yapılmalı ve kullanılan boyaya çözücü eklenmelidir. Ahşap reçine hücrelerinin varlığı nedeniyle zımparalama işleminde yoğun bir toza neden olan yapısı vardır. Bu nedenle solunum problemlerine, dermatolojik rahatsızlıklara ve halsizliğe neden olabilir. Çalışma sırasında toz toplama sistemi kurulması zorunludur. Venge ağacıyla çalışırken, uygun havalandırma koşullarına dikkat edilmeli ve maske, koruyucu giysi kullanılması tavsiye edilir.

Bıçak sapı dışında üst yüzey kaplamalarında, parke, mobilya, lambri, oymacılık, tornacılık ve özellikle tesbih yapımında kullanılır. Kontrplak üretimi için uygun değildir. Afrika topraklarında mistik güçleri olduğuna inanılır. 

Afrika yerlileri tarafından, kutsal saydıkları törenlerde maske ve heykellerin yapımında kullanmışlardır.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ