Firdevsi-i Rumi' nin cin çağırma, fal, tılsım konularını ele alan gizli bilimlere ilişkin yapıtı ...

Davetname,
Uzun Firdevsi tarafından yazılan cin çağırma, fal, tılsım konularını ele alan gizli bilimlere ilişkin eser, 1481 yılında yazılmış. Firdevsi-i Rumi'nin asıl adı, Hızır veya Şerafeddin Musa'dır. Mahlas olarak kullandığı Firdevsi-i Rumi ile ün yapmış ve tanınmıştır. Yazar tarafından çizilen, konuları açıklayıcı resim ve şekiller minyatürden çok, halk resmi özelliğini taşır. Çoğu tarih ve edebiyat üzerine olan 40 civarında eseri vardır. 

Eskiler, öteki dünya ile temasa yaradığına ve bilim olduğuna inandıkları faaliyetlere havas ilmi adını vermişlerdir. Kütüphanelerimizde çok sayıda elyazması havas kitabı vardır ama bu kitapların birçoğu okuyucuya asla çıkartılmaz ve kasalarda yahut dolaplarda kilit altında tutulurlar. 
Yasak kitaplardan ikisi; Buni Risalesi ve Davetname. 

İlk kitap vefk adı verilen tılsımlarla cinlere hükmetmenin yollarını, diğeri ise yine cinler vasıtasıyla arzu edilen her işin yaptırılma usullerini anlatıyor.

Buni Risalesi;
Eser, İstanbul’daki bir elyazması kitaplığında saklanıyor. 1225 yılında ölen Cezayirli büyü alimi Ebul Abbas Ahmed bin Ali bin Yusuf el Kureşi el Buni’ye aittir. Sihir, büyü, muska, cin, bahislerinde İslam dünyasının gelmiş geçmiş en önemli uzmanlarından olan Buni, 1208 sayfalık eserinde bu konularla ilgili bütün temel bilgileri veriyor. 

Davetname Kitabı;
Cin çağırma konusunda kaleme alınmış eserlerin başında, 15. yüzyılda yaşamış Uzun Firdevsi adındaki bir cin alimine ait olan Davetname isimli kitap gelir. Eserin elyazması tek nüshası, bugün İstanbul’ daki bir kütüphanede muhafaza altında. Kitapta, Urumhamatahayil adlı, insanı aşık etmeye yarayan bir cinden söz edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ