Eyerin ön ve arkasındaki çıkıntılı bölüm ...

Kaş,
Eyerlerin ön ve arka taraflarındaki çıkıntılı bölüm.
Binek hayvanlarının sırtına konulan, oturmaya yarayan nesne.
Eyer,
Binek hayvanlarının üstlerine rahatça, sağlam bir biçimde oturmayı sağlayan oturmalığa eyer denir. Eyerler binek hayvanlarının cinsine, bunlara biniliş çeşidine göre değişir. Binek atına vurulan eyerle yarış atlarına vurulan eyerler arasında fark vardır. Bunun gibi, kadınlar için, savaşa katılacak biniciler için de ayrı eyerler yapılmıştır.

Eyerin bilinmesinden önce atların çıplak sırtlarına binilirdi. Çıplak sırtlarına binilen atları yorar. 
Eski kaynaklara göre, Mısırlılar çıplak atlara binerlerdi. Yakın zamanlara kadar Kızılderililer de çıplak atlara biniyorlardı. Asur kabartmalarındaki atların üzerlerinde ise, kolin örtüler bulunmaktadır.

Tarihte ilk eyerlere Roma, Bizans ordularında eyer kullanılmış. 
Bugün kullanılan eyerler az çok farklarla birbirine benzerler. Önce hayvanın sırtına abadan bir belleme yerleştirilir. Bunun üzerine de eyer konur. Eyerin öne kayması ihtimali göz önünde bulundurularak, göğüsten de kayışlar geçirilir. Kimi eski eyerlerde kuskun adı verilen bir kayış da vardır. Kayış hayvanın kuyruğunun hemen altından geçirilerek eyerin kaymamasını sağlar. İyi bir eyer hem binişi kolaylaştıracak, hem de hayvanın vücuduna zarar vermeyecek şekilde olmalıdır.
Yarış atlarına vurulan eyerler hafiftir. Genellikle 1,5 kg.’dan hafiftir. 

Kaş kelimesinin başka anlamları;
Kemerli ve çıkıntılı şey veya yer. 
Sarp kayalık, uçurum.




Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ