Dört köşe kesilmiş küçük hamur parçalarıyla yapılan yoğurtlu çorba ...

Tutmaç,
Tutmaç Çorbası,
Esasen hepimizin bildiği erişte hamurundan yapılır. Yumurta, un, su, tuzdan yapılan erişte hamurundan yapılıp ince yufkalar halinde açılır ve kare kare kesilir. Bu kesilen kareler kurutulup saklama torbalarında veya kavanozlarda uzun zaman saklanabilir. Erişteye kıyasla oldukça incedir.

Bu çorba sıklıkla Doğu Anadolu yöresinde bilinir ve yapılır. Selçuklulara ait olduğu sanılıyor. Tutmaç çorbasının özelliği pestigen ve tutmaç denilen küçük ve ince kare şeklindeki erişteden yapılıyor olmasıdır. Tutmaç eriştesi ve pestigen yazdan hazırlanıp kış için saklanır.

Pestigen; Pestikan, pastikan, pestügen, peskütan, pesküten, peskürten adları ile de bilinir. Pestigen yoğurttan yapılan doğunun uzun ve sert geçen kışları için yazdan hazırlanan tutmaç ve erişte gibi kilerlerde saklanabilen bir tür çorbalık. Asıl Tutmaç Çorbası bu Pestigen ile yapılır. Alternatif olarak yoğurt ve yumurta ikilisi kullanılır. Pestigenin özelliklerinden en önemlisi bozulmadan uzun süre saklanabilmesidir. 

Osmanlı döneminde uzun yola çıkan askerler, akıncılar vs. pestigeni suyla ezerek ayran yapımında da kullanıyorlarmış. Ayrıca bazı yörelerde pestigeni kahvaltılık olarak bir nevi çökelik gibi kahvaltıda da yenir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ